Шумен  3 °CВторник, 28- ми Януари
USD  1.774 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи youtube facebook twitter

Семейство за 35-и път посрещна щъркели в дома си

Семейство за 35-и път посрещна щъркели в дома си Източник: Снимка: infoshumen.info

Област

Тази пролет семейство от шуменското село Климент посрещна щъркелова двойка в дома си за 35-и път. Сайме и Ердинч Чауш са най-щастливите хора на света, защото знаят, че годината им ще бъде добра и плодородна, след като благородните птици не са ги подминали. Покрай тях, щастието е и за цялото село. Постоянният щеркелов дом е голямата атракция на главния път, на входа на Климент откъм Шумен и се вижда още от табелата на населеното място.
Тази година първи долетял мъжкия още на 15 март и семейство Чауш веднага вързали мартениците на кичестия дрян в двора си. Седмица по-късно, в ремонтираното гнездо, долетяла и женска птица, разказват стопаните. Сега всички са в очакване да се излюпят малки. Най-много до 5 щъркелчетата са идвали на бял свят в клонестата къща, разказва Сайме.Наблизо обаче има далекопроводи високо напрежение и като разперят крила младите и неопитни птици могат да станат жертва. Само от тока не могат да ги предпазят гостоприемните домакини.
Иначе са спасявали заплетени и увиснали малки от гнездото. Една година пък, цяла зима заедно с кокошките си в курника гледали изостанал от ятото щъркел. По съвет на ветеринар му купували риба, а освен това цялото село го хранило с бял дроб от заклани животни.
От 1985 г. до днес щъркелите не са пропускали нито една пролет да свият гнездо в двора на фамилията. Първият път било, още когато Сайме се сгодила за съпруга си. Птиците струпали първата си къща на стар орех, но от тежестта й дървото се пречупило. След това дошли специалисти по птиците с метална платформа за гнездо и го качили на 10-метрова здрава стойка. И гнездото всяка пролет до днес е пълно.


Сайме обаче забелязала, че дойде ли един щъркел и остане ли сам, както през 2018-та, годината им е по-слаба. Най-много се радват на двойка щъркели. "Може и да сме си го внушили, но е така. Ние сме земеделски производители и когато ни гостуват семейство щъркели, добивите ни са по-високи", обяснява тя.
И тази година нейният съпруг и брат му гледат над 1000 дка земя. И в понеделник Ердинч е в трактора, сее слънчогледа, точно сега му е времето. Житото им пък вече е почти педя.Преди три месеца и половина семейството се сдобило и с първо внуче момченце. Смеят се, че и техният Ефе е дар от щъркелите. Но не е шега, че на вратата им са звъняли и влюбени съпрузи да събират съчки под щъркеловото гнездо, защото уж помагали за рожба. "Да заповядат - кой за каквото иска", казват добрите домакини.
 
 


Прочетете също
Шумен 26.01.2020 г. 14:00:43 ч.
Фото 25.01.2020 г. 12:46:50 ч.
Шумен 26.01.2020 г. 14:00:43 ч.
Смърт след купон
Top