Шумен  10 °CВторник, 20- ти Окт.
USD  1.65959 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Седмицата: Без изненади: зимата ни изненада, водата – не

Седмицата: Без изненади: зимата ни изненада, водата – не Източник: Инфо Шумен

Политика

Малък Сечко показа през първата си седмица по свой начин, че слуховете за глобалното затопляне са силно преувеличени. През първата й половина температурите достигнаха над + 15, а през втората паднаха до под - 5. Виелиците пак дойдоха толкова изненадващо, че спасителите не смогваха да изваждат от преспите тръгнали на път и без подготовка, и без мисъл. Въпреки профилактиката, много села останаха без ток. Нищо изненадващо - природата пак се оказа по-силна от бодрите доклади за посрещане на зимата.

Не е изненада, че водата в Шумен и околни села щафетно спираше изненадващо. Истинската изненада ще дойде, когато най-после започне изграждането на нов довеждащ водопровод. Но дотогава има изненадващо много време. След като регионалната министърка Петя Аврамова заяви преди месец, че в яз. „Тича” има вода „за пиене” за 30 месеца, земеделската министърка Десислава Танева тези дни „намали” периода на 24 месеца и оповести, че и тази година ще се отпуска вода за напояване. И тук нищо изненадващо. До есента.
Грипът атакува епидемичните стойности, въпреки че цяла седмица училищата бяха затворени. Няма да е изненада, ако следващата седмица пак не се учи в Шумен. Но никой не трябва да остава изненадан, че решения, взети под диктата на „Фейсбук”, а не според утвърдени от години правила не водят до очакваните резултати.
Популизмът в големи количества е като рафинираната захар - подсладява, докато убива изненадващо неусетно.
Нищо изненадващо няма и в обръщението на президента Р. Радев. Просто логично продължение на всички досегашни негови речи. Изненада беше все пак избраният момент. Опитът студената война между президент и премиер да стане гореща засега бе замразен.
На пръв поглед може да е изненадващо името на първия корумпиран български съдия, което беше огласено от САЩ. След толкова надежди да се чуят други имена. Но посланието отвъд Океана и към институциите, и към хората тук е само едно - вие трябва сами да си свършите работата. Първите като изпълняват задълженията си по закон, а вторите - като граждани.

Няма изненада и в това, че банките у нас са спечелили 1.675 милиарда лева през 2019 г. Само с 3 милиона лева по-малко от предходната година. А депозитите са достигнали 97.2 милиарда лева. „Изненадата” е за онези, които твърдят, че икономиката се развива добре. Ако беше така, парите нямаше да стоят замразени в трезорите при нищожна лихва, а щяха да въртят бизнеса. Но как да влагаш пари, ако не си сред избраните, получили право да бъркат безнаказано с мръсните си ръце в държавната каца с мед, която ние, останалите пълним? Бих се изненадал, ако много хора приемат за чиста монета и това, което се случва с един голям до вчера хазартен бос.
Няма нищо изненадващо и в това, че повишиха заплатата на изпълнителната директорка на НАП, а данъчните си раздадоха 30 милиона лева бонуси. По 6 лева на данъчно досие на български гражданин, изтекло в световното интернет пространство.
Изненадата е лотария без правила. Тази седмица лотарията официално беше одържавена.
М-р М. Маринов
 
 


Прочетете също
Обяви 20.10.2020 г. 04:53:09 ч.
Обяви 19.10.2020 г. 06:47:46 ч.
Обяви 18.10.2020 г. 07:10:48 ч.
Обяви 20.10.2020 г. 04:53:09 ч.
Услуги 20 октомври
Top