Шумен  4 °CВторник, 27- ми Февруари
USD  1.80228 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Счупени авточасти станаха купи за Мемориал "Валерий Великов"

Счупени авточасти станаха купи за Мемориал "Валерий Великов" Източник: Снимка: infoshumen.info

Шумен

Наградите за планинското изкачване "Валерий Великов" на 6 и 7 април вече са готови - уникалните купи, изваяни от потрошени авточасти, каквито не се връчват на нито едно състезание у нас, блестят в работилницата на Валери Балабанов-Барни. Големият приятел на любимия шуменски пилот и тази година е създал с помощта на семейството си 40 статуетки за различните категории и класове на състезанието. Помислил е за всичко, от купата на кмета до приза на организаторите. Вече са им поставени и луксозните табелки с надписи.
За пети път Валери изработва статуетките.  Тази година обаче, май ще е последна, казва майсторът. Не че счупените авточасти в автосервиза му са свършили. Те нямат край. Но е време да се измисли нещо още по-оригинално за следващите надпревари.Иначе, майсторенето на наградите до днес е било голямо удоволствие и отговорност за находчивата фамилия, макар че отнема най-малко половин година. Не е нужно да имаш само пълен кош с потрошени бутала, лагери, зъбчатки..., но и да имаш фантазия как да ги съчетаеш. Така че от дефектите да станат ефекти и износените авточасти да заживеят втори живот като изкуство. За целта стриктно се обезмасляват, лъсват се на пясъкоструйка, а като се заварят в причудливи форми следва боя и лак. Най-тежкото произведение на Валери е купа над 19 кг от колянов вал на "Опел", която била връчена през 2015 г., когато стартирала идеята му за нестандартните купи. Изкуство под 2 кила няма, смее се той.
До сега "Валери и фамилия" са изваяли с любов към 200 униката за награден фонд на състезанието, първи кръг от националния шампионат по планинско изкачване. Важно е надпреварата в памет на Валерий да я има. Тази година е 20-то издание и в момента текат регистрациите.
Миналата година интересът беше рекорден, включиха се над 70 екипа. Шуменецът Христо Манолов с Митсубиши Лансер ЕВО 9 спечели мемориала, като затвърди титлата си от 2017 г. и подобри рекорд на трасето край Шумен.
 
 
 


Прочетете също
Top