Шумен  4 °CПон, 30- ти Ноември
USD  1.64052 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Росица Добрева: Регионалната библиотека работи пълноценно

Росица Добрева: Регионалната библиотека работи пълноценно Източник: Инфо Шумен

Шумен

Росица Добрева, директор на Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров”-Шумен
Обстановката през последните месеци постави на сериозно изпитание институти като ръководения от Вас, където има пряк контакт с много хора. Как работи през тези шест-седем месеца Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров”?
- Трудно, но успяваме да се справим. Действаме според изискванията на епидемичната обстановка в града. Библиотеката в момента пълноценно работи – всички отдели, всички читални, заемната за възрастни. При определени условия хората могат да ползват всички услуги.
Каква е промяната?
- Направили сме изискваните вход и изход, движението е еднопосочно. Престоят в читалнята е ограничен до 3 часа, за да не се задържат повече потребители едновременно. Децата могат да стоят в Детския отдел до час и половина-два. Помещенията могат да се пълнят до 50 % от капацитета им, като това важи и за културните прояви, на които Регионалната библиотека е домакин.
След месец май отворихме и за културни прояви. И при тях се спазват изискванията за дезинфекция на входа и задължително носене на маска. Дълго време дейността ни беше ограничена. Дори прословутите летни работилници с деца, в които през предходните години са участвали до 20 деца в група, се проведоха с по 7-8 деца, заради наложените ограничения.
Как се отразиха тези нови обстоятелства на броя на читателите?
- Очаквано извънредната обстановка доведе до намаляване на читателите. Едва в средата на май отворихме читалните. Сериозен спад има в заемна, от където читателите вземат книги за вкъщи. Спрямо предходните години регистрираните читатели ще бъдат значително по-малко. Досега имаме около 3000 регистрирани читатели, докато в предходните години сме стигали до 5600 читатели. Очакваме до края на годината да достигнем 4000 читатели. Заетата литература също е спаднала, защото основно работеше само заемната преди да отворим читалните, в които да се ползват периодика и книги.
Посещенията ни са над 20 000, но за същия период на миналата година са били над 35 000.
По време на карантината много колеги работеха дистанционно. Други работеха по електронизирането на каталозите на изданията преди 1990-та година. Карантината ни даде възможност да напреднем в това отношение. Дано не ни затварят. Има какво да се прави, но живият контакт с читателите е неоценим.
Набавянето на нова литература винаги е проблем през последните години. Каква е равносметката за тази година?
- До момента сме изразходвали 58 000 лв. за нови книги. Придобити са 8000 нови тома. По проект, защитен пред Министерството на културата, получихме 25 000 лв., с които закупихме 2150 книги. Като депозит получихме 1700 тома. Със средства на библиотеката са закупени 2800 тома. Новите книги водят до повече читатели.
В сравнение с предходни години няма разлика при снабдяването с нова литература. Дори има увеличение - тази година библиотеката отдели от своя бюджет повече средства за книги. Стремим се и да сме едни от първите, когато Министерството на културата отвори сесия за набиране на проекти.
От години Регионалната библиотека кандидатства с проекти, които обогатяват дейността й. Какво бе направено в това отношение?
- Тази година спечелихме няколко проекта. Единият от тях е към Агенцията за хората с увреждания. Станахме първата библиотека в България, която има устройство за незрящи. То е с големината на флаш памет и насочено към страницата сканира текста и го възпроизвежда. Устройството е много полезно, но сега е трудно да организираме кампании и да посрещаме повече хора, които да го ползват. Насочили сме се към училища, в които има деца с проблеми със зрението, които да подготвят при нас уроците си. Има интерес към това устройства. По друг проект, насочен към опазването на културно-историческото наследство, направихме киоск, поставен на входа на библиотеката. Той съдържа информация за исторически, културни и природни забележителности на близки населени места. Съдържанието е поднесено атрактивно - с повече образи, по-малко текст, и също има интерес към него.
Литературните маршрути и издателската ни дейност също продължават. Подготвяме културно-туристически пътеводител за общините в Шуменска област. Той ще съдържа информация както какво може да се види, така и как да се организира посещение в дадено място. В момента се извършва предпечатната му подготовка и до края на годината ще го представим. Освен на хартия, пътеводителят ще има и електронен вариант.
Читателите, посещаващи сградата на Регионалната библиотека, спадат заради обстановката, но се увеличи ползването на трите интернет страници на библиотеката. Отделно имаме Фейсбук страница, в която споделяме всичко, случващо се при нас.
Културните събития в Регионалната библиотека продължават - графикът и за октомври е пълен. Хората идват, но по-ограничено.
За да бъде привлекателно място Регионалната библиотека изисква и сериозна поддръжка. Какво се прави в това отношение?
- Остават проблемите с покрива на сградата. Правим ремонти на парче, защото за цялостен ремонт са необходими много средства - 1/3 от годишния ни бюджет, които няма как да се отделят. Правим подобрения вътре в сградата. Обновихме изцяло Изложбената зала с подходящо осветление и окачващи системи. Направихме и Младежки център в бившата Заседателна зала. Освежаваме и ремонтираме според възможностите си.
Обикновено през ноември всяка година организирате научна конференция на библиотечна тематика. Тази година ще има ли такава?
- Това е така, но тази година ще се лишим от нея, защото не е ясно каква ще бъда обстановката и дали няма отново да ни затворят напълно. Не е ясно и дали ще дойдат необходимите специалисти. Много форуми се правят онлайн, но такава организация е по-трудна.
Идеите за следващата година?
- Насочили сме всичките си усилия към отбелязване на 140 години от рождението на патрона на библиотеката Стилиян Чилингиров. Всичко, което ще направим през 2021 г., ще е насочено към тази кръгла годишнина - изложби, срещи с автори, разговори с историци. Дано ограниченията да са по-малко.
Надяваме се на следващия Ден на библиотечния работник отново да организираме и „Нощ на библиотеката” по атрактивния начин, с който шуменци свикнаха.
Инфо Шумен 
 
 


Прочетете също
Top