Шумен  13 °CПон, 11- ти Ноември
USD  1.77142 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи youtube facebook twitter

Росен от Смядово стана донор, спаси живот /обновена/

Росен от Смядово стана донор, спаси живот /обновена/ Източник: Снимка: Радио Велико Търново

Област

Близките на 51-годишния Росен Иванов от Смядово, изпаднал в мозъчна смърт след катастрофа, взели благородно решение той да стане донор и да дари живот на други хора. Експлантацията на черен дроб и бъбреци е извършена в болницата във Велико Търново. По-късно черният дроб на мъжа е бил трансплантиран на подходящ рецепиент, който в момента е в болница „Лозенец" в София, гласи официалната информация. Ръководството на великотърновската болница и координаторите по донорство д-р Ваня Лъчезарова и д-р Сибила Маринова благодарят за хуманния жест на роднините на Росен.
Той е бил погребан преди ден, цяло Смядово се стекло, за да го изпрати...
"Съпругът ми цял живот е спасявал хора и сега го направи", казва съпругата му след съдбовното решение. Взела го тя и двете й деца на 28 и 17 г. Подкрепили ги и роднините им. Въпреки огромната си трагедия, фамилията решила да помогне на други да продължат да живеят. Искали и сърцето на Росен да затупти в нечии гърди, но не се намерил подходящ приемник.

Инфо Шумен научи, че до фаталната развръзка се стигнало след тежка катастрофа в района на с.Масларево на 14 май. Лек автомобил "Пежо", управляван от италиански гражданин и товарен автомобил "Скания", шофиран от 51-годишния смядовчанин, се сблъскали. Италианецът загинал на място, а Росен бил настанен в реанимацията на старопрестолната болница.
Сега всички разказват, че пътният инцидент, е станал по вина на румънски коли, които се състезавали на пътя. Росен решил да ги избегне, кривнал, ремаркето се усукало и така се сблъскало с леката кола. След инцидента Росен се втурнал да види какво се е случило с другия шофьор. Около седмица бил в болница, състоянието му уж се подобрявало и изведнъж изпаднал в кома. Медици не могли да го спасят и на 23 май близките му решили той да спаси други хора.
Поклон пред такова великодушие!


Прочетете също
Top