Шумен  26 °CСъбота, 6- ти Юни
USD  1.72624 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Ремонтирано читалище посрещна световна авторка на акварели

Ремонтирано читалище посрещна световна авторка на акварели Източник: Снимки: Камен Андонов

Област

Ремонтираното читалище "Пробуда 1906" в шуменската община Никола Козлево посрещна първа изложба. С експозицията "Стъпки" на Мими Димова се слага началото на Майските културни празници в населеното място. Над 20 акварела подреди преди ден известната художничка. Тя е възпитаник на Шуменския университет, но като художник е самоука, а вече със световна известност. От 10 г. живее в Москва, но сюжетите й са типично български и местната публика ахна пред тях. Две от картините й бяха откупени още при откриването.

„Акварелът като цвят и багри носи настроение, но е и спасение”, споделя философията си Димова. Нейни творби украсяват Дома на художника в Москва, частни колекционери от Чикаго, Виена, Милано, Стокхолм също са почитатели на изкуството й.
В афиша за майските празненствата в Никола Козлево са включени и театрални спектакли в началото на идната седмица, както и концерти. Те ще се проведат в киносалона, който преди ремонта е бил затворен за десетилетие. 270 000 лв. бяха вложени за възраждане на културния институт.

„Общинското ръководство ще продължи да се грижи за развитието на читалищното дело. След направения основен ремонт сградата на читалището ще бъде сцена за изяви на местните състави, както и за провеждането на различни събития”, каза зам.-кметът на община Никола Козлево Иван Иванов.
 
 


Прочетете също
Top