Шумен  13 °CПетък, 24- ти Май
USD  1.80194 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Рекорден брой участници в Националния конкурс „Децата на България пеят, танцуват, рисуват“ в Шумен

Рекорден брой участници в Националния конкурс „Децата на България пеят, танцуват, рисуват“ в Шумен Източник: Община Шумен

Култура

Близо 1000 деца и ученици на възраст от 5 до 19 години ще се включат в осмото издание на Националния конкурс „Децата на България пеят, танцуват, рисуват“, който ще се проведе на 3 и 4 юни (събота и неделя). Мащабният културен форум дава сцена за изява на стотици талантливи деца и младежи от цялата страна. В Шумен ще пристигнат участници от Пловдив, Варна, Бургас, Враца, Габрово, Попово, Търговище, Добрич, Русе, Троян, Ямбол, Бяла, Асеновград, Велики Преслав, Каспичан, Нови пазар, Суворово, Джебел, Полски Тръмбеш, Провадия, с. Тодор Икономово, с. Никола Козлево. Те ще се състезават в три основни раздела: „Музика“ –  популярна, класическа и народна; „Визуални изкуства“ – изобразително изкуство и дигитална рисунка  и „Надиграване“. Конкурсните програми ще текат успоредно на 4 различни места в  града. В музейния комплекс „Панчо Владигеров“ ще се представят участниците  в направлението за класическа музика, в актовата зала на ПЕГ „Н. Й. Вапцаров“ – изпълнителите в направлението за популярна музика, в СУ „Сава Доброплодни“ – в направлението народна музика и в направлението надиграване – на сцената на НЧ „Тодор Петков“.

Организатори на събитието са Община Шумен и СУ „Сава Доброплодни“,  съорганизатори са Училищното настоятелство и музейният комплекс „Панчо Владигеров“. Официалното откриване е на 3 юни от 11.00 часа в двора на училището. Певицата Йоана Драгнева ще отключи символично таланта на участниците със специалния ключ, изработен за конкурса от преподавателя по изобразително изкуство Дилян Абаджиев. Ще прозвучи и сигналът на конкурса, написан от бивши възпитаници на училището. Веднага след това ще бъдат наградени лауреатите в направлението за изобразително изкуство и дигитална рисунка, а награждаването в останалите направления ще се състои след приключване на конкурсните програми в съответните зали. Във всички раздели ще бъдат присъдени Наградата на кмета на община Шумен, първа, втора, трета и поощрителни награди във всяка категория и възрастова група, специалните награди – „Откритие на конкурса“ и „Най-малък участник“ и колективни награди.
На брифинг днес в сградата на общинската администрация директорът на СУ „Сава Доброплодни“ Албена Иванова – Неделчева припомни, че конкурсът се реализира с финансовата подкрепа на Община Шумен и спонсори. Тя благодари на всички, които са помогнали за провеждане на събитието, както и за подкрепата на родителите, учителите и настоятелството. „Това за нас е изключително важно. Важно е за Шумен, за целия град, за нашите деца. Важно е, защото е красиво и вдъхновяващо. Каня шуменската общественост в двора на училището за откриването на конкурса. Заповядайте и се наслаждавайте на изпълненията на нашите млади таланти“, каза Неделчева.
Емилия Божилова, преподавател по музикални дисциплини в СУ „Сава Доброплодни“, отбеляза, че тазгодишното жури в направлението за популярна музика е най-младото жури, оценявало през годините участниците в конкурса. „Това е огромен стимул за изпълнителите. Председател е Йоана Драгнева, бивша вокалистка на „Дийп зоун проджект” и телевизионна водеща. Новото в направлението за класическа музика е, че има много участници, които ще свирят на флейта“, каза още Божилова. Председател на журито в това направление е Веселинка Иванова, концертиращ артист и преподавател в музикалното училище „Проф. Веселин Стоянов“ в Русе. По думите на преподавателя по народно пеене в училището Дарина Бошнакова в направлението за народна музика залагат на утвърдени специалисти в областта на народното пеене и фолклорните инструменти. Председател на журито е Сашка Ченкова, преподавател по народно пеене и музикално теоретични дисциплини в Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ в Котел. В раздел „надиграване“ ще се включат близо 400 танцьори от различни краища на страната. Председател на журито е Анета Мутафчиева, главен художествен ръководител на шуменските ансамбли „Мадара“ и „Звънче“. Преподавателят по изобразително изкуство Деница Спасова съобщи, че в рамките на обявения срок за участие в конкурса са получени 306 рисунки и журито с председател проф. д-р Димитър Балкански вече е определило имената на тези, които ще бъдат отличени.
Инфо Шумен
 
 


Прочетете също
Област 17.05.2024 г. 17:19:26 ч.
Top