Шумен  -2 °CНеделя, 10- ти Декември
USD  1.81482 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Разкриха художник с частно паспортно бюро

Разкриха художник с частно паспортно бюро Източник: Снимка: ОД на МВР-Шумен

Шумен

Шуменски криминалисти разбиха работилница за изготвяне на фалшиви лични карти, задгранични паспорти и шофьорски книжки.  Майсторът е 33-годишният Владимир Василев, висшист, с образование по изобразително изкуство, научи Инфо Шумен. Ментетата са били с много високо качество, трудно разпознаваеми, създателят смесвал четири вида боя, за да докара кориците на паспортите, каза шефът на ОДМВР-Шумен ст.комисар Ялчън Расим.

Той е арестуван на 10 април, наложен му е прокурорски арест 72 часа. Повдигнати са му три обвинения и по най-тежкото за съставяне на неистински документи, които се изготвят от държавата го грози затвор до 10 г., каза прокурор Емилия Янчева. За Владимир ще се иска постоянен арест.
Частният цех за неистински документи е разбит след като на 10 април вечерта на бензиностанция на бул."С.Велики" в Шумен криминалисти засекли 33-годишния,  че стои продължително време в автомобил "Фолксваген".

При проверка униформените забелязали пазарска чанта, а в нея добре опакована видеоигра. При разглобяването й между платките на играта са открити четири неистински български документи за самоличност - две лични карти и два международни паспорта, изработени с изключително прецизно качество. Те били на жена и двама мъже, чужденци. Най-вероятно цялата продукция е била предназначени за чужденци, бежанци, които сами са предоставяли снимките си.
Последвало претърсване в жилище в Шумен и къща в село Салманово. В апартамента имало истинско "паспортно бюро", пълно с техника за предпечат, печат и производство на неистински документи за самоличност.

Намерени са над 100 бели на цвят пластики, подготвени за производство на лични карти и свидетелства за управление на моторни превозни средства, матрица, бои, мастила. Иззети са 3 компютърни конфигурации, 6 принтера, гравираща машина, иглен плотер, ламинатор, инструменти за фина техника, термоламиниращи фолиа с релефни мотиви и кинеографски елементи. Криминалисти установили, че производството в цеха за изработка на лични документи е със затворен цикъл - шуменецът си набавял материалите, продавани в интернет, разполагал е с и необходимия софтуер за изцяло завършен цикъл на производство за трите вида документи.
В имот в шуменско село, освен принтери и техника за печат, са намерени около 2,5 кг суха марихуана, за която също е повдигнато обвинение.
Владимир разказал, че лична карта изготвял срещу  60 лв., а задграничен паспорт за 100 лв. Той е съден за шофиране след употреба на алкохол. Заедно с него е бил задържан 48-годишен куриер на документите, но след 24 часа е освободен, защото няма отношение към дейността. Работата по случая продължава.
 
 


Прочетете също
Top