Шумен  17 °CПон, 27- ми Май
USD  1.80377 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Психологът Нора: И това ще мине! Сега си говорете, стопете ледовете

Психологът Нора: И това ще мине! Сега си говорете, стопете ледовете Източник: Снимка Личен архив

Шумен

Нора Станева е психолог и доброволец към БЧК-Шумен. В последната седмица на извънредното положение тя е един от двамата психолози, готови да откликнат за разговор на телефон 0876 835 550 във времето от 13 до 17 часа. Работи като училищен психолог към II ОУ "Д-р Петър Берон" в Шумен.
 
-Обаждат ли се вече граждани на горещата линия на БЧК?
-Все още не, но преподлагам, че след удължаването на кризисната ситуация с още 2 седмици, ще имаме повече разговори. Могат да звънят хора от всякакви възрасти.
-Как преживява един психолог извънредното положение, стоиш ли у дома, трудно ли ти е?
-Чак трудно не. Но все пак всички сме свикнали да не се ограничаваме от социален живот, а когато нещо е забранено, е по- интересно. Смятам, че проблемът е за по-младите, за тийнейджърите. Особено през следващите 2 седмици ще е по-трудно, времето ще бъде по-хубаво, но трябва да бъдем дисциплинирани.
-Търсят ли те деца и родители от Второ базово училище?
-До сега съм разговаряла с трима родители, също и с деца. Те не са толкова стресирани от ситуацията, колкото от липсата на контакти. Успяват обаче да се скарат в социалните мрежи, все едно са в реалния живот. Междуличностните проблеми се пренесоха там. Често си пишем по месинджър, коментираме непрекъснато отношенията между приятели, гаджета. А когато стане въпрос за ситуцията с коронавируса, им казвам - ако искате да излезем по-скоро, спазвайте правилата! Имам уверение от децата, че спазват забраните, което е добре.
-Излиза, че си успяла да ги накараш да ти доверят съкровени неща?
-О, да! И бивши ученици ми пишат, имат ми доверие. Моята работа е да съм близо до тях.
-Може би, защото не разнасяш споделеното?
-Да, те го знаят и ми вярват. Често говоря пряко, без заобикаляне, така децата откриват къде бъркат в думите си и предизвикват негативно отношение.
-Сега много семейства останаха за дълго под един покрив. Не е ли опасно, че ще се обтегнат отношенията им?
-Чета такива смешки. Откривам, че децата си пишат и учат в едната стая, родителите са в другата и сега пак е скъсана връзката между тях. Питам сега няколко деца "защо не кажеш на майка си" и отговорът е - "то на нея само до мен ще й бъде". Разговарях с една от майките да отиде, да прегърне детето си, да му каже, че го обича, но тя казва, че среща агресия. Това е нормално за един тийнейджър. Но може да се използва мига, когато е спокойно детето, когато се майтапите и тогава да му кажеш, че го обичаш, каквото е. За съжаление установявам отчуждени отношения между родители и деца.
-В момента още повече се разбира...
-Да и като им го кажа, обясняват, че всичко са осигурили от материална гледна точка, а душевното е по-важно.
-Струва ли ти се, че стоенето у дома на двама съпрузи ще обтегне отношенията и трябва едва ли не по-бързо да отворят съдилищата за разводи?
-Четох и такива подхвърляния. Аз лично знам, че в повечето семейства единият поне работи извън дома и не са заедно по цял ден.
-Тази седмица твоето дете стана на 10 години, как празнувахте?
-Беше сърдита, като й казах, че няма да има рожден ден, че дори да го направим, родителите няма да пуснат децата си. С времето го преживя. Във фейсбук получих над 250 поздравления, виртуално хората празнуваха с нас. Разказах й и тя остана много доволна, бях поръчала по интернет и желана играчка. Вечерта комшийските деца позвъниха на вратата и я изненадаха, жестът беше прекрасен...
-С още 2 седмици се удължават мерките, ще издържат ли шуменци, даваш ли рецепта?
-Моята рецепта винаги е една и съща - И това ще мине! Важното е през този период какво ще направим ние, какви ще бъдат мислите ни. Това е изпитание за всички нас - първо, да видим какво е изолация, тя не е лесно нещо. Второ, е изпитание за отношенията и връзките. Сега имат шанс хората да поговорят - и възрастните помежду си, и родителите с децата си. Защото децата страдат, че родителите нямат време за тях. Дори на мен ми каза дете "липсва ми училището, няма с кого да си поговоря". Време е да стопят ледовете помежду си. И трето, когато мине забраната за събиране и контактуване, тогава ще разберем всъщност какво сме имали, ще оценим свободата и ще бъдем по-щастливи да видим приятелите си, ще оценим контактите си. Този момент ще бъде еуфоричен.
-За сега ни остава търпението и ... шегите?
-Смях се много с едни приятели, които чакат бебе и им звъня да питам какво се случва. Те казват "генералът не разрешава да излиза". Хубаво е човек да се майтапи, така по-лесно се приживяват нещата. И на всички казвам - бъдете здрави!
Инфо Шумен
 
 


Прочетете също
Шумен 24.05.2024 г. 14:15:58 ч.
Top