Шумен  11 °CНеделя, 29- ти Ноември
USD  1.64052 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Проф. Ромео Смилков и д-р Велислава Стоянова представиха новите си книги в библиотеката

Проф. Ромео Смилков и д-р Велислава Стоянова представиха новите си книги в библиотеката

Култура

В РБ „Стилиян Чилингиров” се проведе представяне на книгите „Клавирното творчество на Димитър Ненов” от проф. д-р Ромео Смилков и „Клавирните ансамбли на Николай Стойков” от д-р Велислава Стоянова. Събитието премина под звуците на множество клавирни изпълнения от самите автори на монографиите. В лекторията-концерт участва и Евридика Вълчева. Тя също е възпитаник на проф. Смилков, при когото завършва магистърската си степен по пиано в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев” – Пловдив.
Проф. д-р Ромео Смилков е добре познат на музикалните среди и любителите на музиката в нашия град. Това е поредната му творческа изява в Шумен. Той има над 900 концертни участия като солист и камерен изпълнител в България и в 16 страни от Европа и Азия (Унгария, Италия, Турция, Русия, Китай, Япония и др.). Автор е на монографии за клавирното творчество на Иван Спасов, Димитър Ненов и Николай Стойков.
Събитието, както и всеки концерт с участието на проф. Смилков в Шумен премина в задушевна и празнична атмосфера, в която дистанцията между изпълнителите и публиката неусетно беше стопена. Аплодисментите, които всяко клавирно изпълнение предизвикаха, достатъчно красноречиво показаха общото въодушевление, което непринудено се породи.
На събитието прозвучаха предимно творби от български автори – Димитър Ненов, Марин Големинов, както и клавирни транскрипции на произведения от редица композитори, направени от проф. Николай Стойков и др.
До голяма степен връзката на проф. Смилков с Шумен се дължи на неговите възпитаници д-р Велислава Стоянова и магистър Евридика Вълчева. И двете започват музикалното си образование в нашия град, а след това завършват обучението си при проф. Смилков в Пловдивската академия.
Освен в България д-р Велислава Стоянова има концертни изяви в Полша, Испания, Кипър, Италия, Турция и др. През 2010 г. има присъдена грамота за творчески постижения от министъра на културата Вежди Рашидов като участник в IV конкурс за музикални педагози в Албена. Специализира при проф. Збигнев Фаринярж  в МА „К. Липински“ във Вроцлав, Полша, където по-късно е на работна практика към Асоциация “Приятели на България”.
Евридика Вълчева е възпитаник на специалността  „Педагогика на обучението по музика” в ШУ „Еп. Константин Преславски” в класа по пиано на ст. пр. Жанета Кацарова. Тя също специализира в Полша и има десетки участия в концерти у нас и в чужбина.
Инфо Шумен 
 
 


Прочетете също
Top