Шумен  25 °CСряда, 19- ти Юни
USD  1.82532 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Проф. Христо Христов: Нека във висотата и в светлината на този ден да се гордеем, че сме българи!

Проф. Христо Христов: Нека във висотата и в светлината на този ден да се гордеем, че сме българи! Източник: Община Шумен

Шумен

Уважаеми учители и ученици,
Уважаеми университетски преподаватели и студенти,
Уважаеми творци, пазители на духовността и словото,
Скъпи шуменци,
Денят на българската писменост, просвета и култура - 24-ти май, е значим и съкровен ден за всички българи.
Така е, защото писмеността и книжовността са ни дали вярата, създали са ни като нация и са ни съхранили през вековете като държава.
Със силата на боговдъхновението светите братя Кирил и Методий, сътвориха глаголическите букви и направиха първите преводи на библейското слово. Княз Борис І Михаил с мъдрост отвори вратите на средновековната българска държава за техните ученици.
Като истински сеячи на знание и вяра те създадоха Преславската и Охридската книжовни школи, и създадоха кирилицата, която през вековете премина ведно с християнската книжнина като дар към други славянски народи.
Всички тези усилни дела са нашия значим принос в европейската цивилизация. Те ни възвисиха като народ на Словото и Държава на духа.
Светлият празник на словото и духовността е съдбовен, когато разделението, противопоставянето и агресията хвърлят мрачната си сянка над света. Тази сянка ни предупреждава колко е важно да помним, че езикът е дом на нашето битие, а ние сме пазителите му. Без волята за знание, без труда и таланта на българските учители, без озарените и вдъхновени очи на българските деца трудно ще се върнем в кръга на проспериращите народи.
Нека във висотата и в светлината на този ден да се гордеем, че сме българи. Че сме наследници на хилядолетна книжовна и духовна традиция.
Честит празник на всички, които носят в сърцето си любов и признателност към буквите и в трудния делник продължават да засяват слова в браздите на времето!
Честит празник на всички български учители и ученици, които издигат знанието като висша ценност!
Честит празник на всички български дейци на културата и на науката, които творят в страната ни или по света!
Честит празник на всички българи!
 
Проф. Христо Христов
Кмет на Шумен

 
 


Прочетете също
Top