Шумен  23 °CЧетв, 22- ри Август
USD  1.76137 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи youtube facebook twitter

Прилепи затвориха "Бисерна" след 960 посетители

Прилепи затвориха "Бисерна" след 960 посетители Източник: Снимка: infoshumen.info

Шумен

Пещера „Бисерна“ вече е затворена за посещения, близо 960 души успяха да видят красотата й от 8 април до 20 май. Това съобщават от Природен парк "Шуменско плато" и уточняват, чеограничението е въведено заради започващия размножителен период на прилепите.
До август месец те ще отглеждат своите малки и присъствието на хора в пещерата ще попречи на развитието им.
Всяка двойка има само по едно малко на година.
Пещера „Бисерна“ е защитено местообитание на прилепи, в нея се срещат 14 вида. Очакват се специалисти от БАН да направят проучване как е повлияло човешкото присъствие през април и май върху колониите на летящите мишки.

„Интересът беше огромен, всеки работен ден служителите на Природен парк “Шуменско плато“ посрещаха групи“, каза директорът на Парка Васил Василев. Пещерните образувания разгледаха посетители и от чужбина – Великобритания, Франция, Аржентина и Германия.
Пещерата ще отвори отново за туристи през август месец. Ръководството на Природен парк "Шуменско плато" обмисля да облекчи режима на достъп и освен в работни дни, да има посещения и през почивните дни. Задължително обаче, всички желаещи да видят „Бисерна“, трябва предварително да се запишат в дирекцията на Парка. За влизане в пещерата се сформират групи от не по-малко от 8 души.


 


Прочетете също
Top