Шумен  26 °CСъбота, 20- ти Юли
USD  1.79599 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Приемат заявления за топло, помощта по-висока

Приемат заявления за топло, помощта по-висока Източник: Снимка:СИДП

Област

В разгара на лятото Социално подпомогане започва прием на заявления за отпускането на помощи за отопление през сезон 2019-2020 г. Кампанията стартира на 1 юли /понеделник/ и е най-мащабната по брой кандидатстващи и одобрени, коментират от шуменската дирекция. Очаква се до крайния срок 31 октомври над 10 000 души от областта да подадат документи в службите по настоящ адрес.
Размерът на помощта ще бъде увеличен - вече е сигурно, че базата за определянето му нараства от 385 кВтч на 500 кВтч. Точният размер предстои да бъде определен със заповед на социалния министър, но той няма да е по-нисък от 90 лв. месечно. Традиционно хората с право на помощ за топло получават подпомагане за 5 месеца. Миналата година одобрените взеха по 374,15 лв., а по-късно към тях бяха добавени по още 100 лв.
Предвиденото увеличение с 5,7% на пенсиите от 1 юли няма да се отрази на правото на достъп до този вид помощ, уверяват социални служители. Очаква се и повече хора от региона да получат право на подпомагане, защото се разширява обхватът на подпомаганите лица и семейства, чрез увеличаване на индивидуалните коефициенти за достъп до целевата помощ.
Миналата година в Шуменско са били одобрени за подпомогане 8 674 домакинства, а 1700 са получили отказ по различни причини - от висок доход до нарушения. От одобрените по-голяма част предпочитат да получат помощта в пари и да си плащат разходите за отопление, а 1 214 са заявили отопление на твърдо гориво в натура.
Заявлението-декларация за отпускане на целева помощ за отопление се получава от дирекция „Социално подпомагане“ по настоящ адрес, а може да се изтегли и по интернет от страницата на Агенцията за социално подпомагане.
 
 


Прочетете също
Top