Шумен  4 °CВторник, 28- ми Януари
USD  1.774 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи youtube facebook twitter

Премиерът Борисов обеща обезщетения на излъгани тютюнджии

Премиерът Борисов обеща обезщетения на излъгани тютюнджии Източник: Снимка: infoshumen.info

Област

Завлечени производители на тютюн от Шуменско, които не са получили парите си от 2016 г. от фалирала гръцка фирма, ще бъдат обезщетени през фонд "Земеделие" с индвидуална помощ по схемата de minimis. Това ще стане с взето решение на управителния съвет на фонда в четвъртък. Това обеща пред над 400 души премиерът Бойко Борисов в шуменското село Пристое в понеделник. В отговор залата, в която имаше и хора от Разградско, гръмна в аплодисменти. Преди да им каже своето разрешение на проблема, Борисов ги увери, че е дошъл като премиер, не като лидер на ГЕРБ и никой не бива да се чувства нито застрашен, нито привлечен от срещата. 
Средствата за всички, предали тютюн и не получили пари от Североизтока, са около 1,5 - 2 млн.лв., коментира Борисов пред медиите. И обобщи: "знам какво ще кажат много хора, но вижте България не е само на жълтите павета. Това са хора отрудени, в земята, в тютюна, за какво ли не се харчат пари и заслужават да им обърнем внимание".
Пред препълнената зала той обясни, че самият много добре знае как се гледа тютюн, ходил е по бригади и едва ли има човек в България, който да не знае за какъв труд става въпрос. "България е и тук и ако някои не го разбират в София, аз го разбирам много добре, защото в този регион навремето съм бил", подчерта премиерът.Той настоя да се направят списъци с ощетените производители на тютюн, но наистина с тези, които са се гърбили на полето. А кметовете на села и областните управители трябва да удостоверят с подписите си, че точно вписаните хора имат да получават пари.
Тютюнджиите поставиха и болната тема с облагането с данъци на субсидиите им, но Борисов беше откровен, че "с данъците е по-трудна работа, там само отсрочване може да се направи"."Доволни сме много, за първи път го виждаме на живо", обясняваха жени. И правеха уговорката "ама, като видим парите наистина ще повярваме". Някои имат да получават по 7 000 лв., като Неди Керимов от село Пристое. Той чака парите за тютюна си само от реколта 2016-та, но други са завлечени с по 70 000 лв., защото продавали на Михали Михайлидис три години. Хора от селата Пристое и Тодор Икономово му ходили на крака в Гърция, но той си пушел пурата и нехаел.
Затова производителите масово се отказват от тютюна и в момента към 40 семейства ще садят в Пристое, а преди години били 200. 
 


Прочетете също
Шумен 26.01.2020 г. 14:00:43 ч.
Фото 25.01.2020 г. 12:46:50 ч.
Шумен 26.01.2020 г. 14:00:43 ч.
Смърт след купон
Top