Шумен  32 °CЧетв, 21- ви Септ.
USD  1.80961 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Премахват опасни дървета на Шуменското плато

Премахват опасни дървета на Шуменското плато Източник: Снимка: СИДП

Шумен

Междуведомствена комисия огледа туристическата пътека към заслон “Бигора“ в природен парк „Шуменско плато“, заради сигнали на тел. 112 за паднали големи дървета по пътеката. В огледа участваха представители на Държавно горско стопанство, на Природния парк, на Община Шумен, РИОСВ - Шумен и на Регионалното управление по горите. Според експертите, най-опасните дървета в природния парк се намират в отсечката между комплекс „Орбита“ и заслон „Бигора“.
Инж. Тодор Геронтиев, зам.-дректор на ДГС Шумен уточни, че дърветата са предимно от вида бук, при които признаците на загниване не са ясно изразени и това подхранва опасенията на специалистите, че има риск от бъдещи трагични инциденти. Експертите се обединиха около идеята да се премахнат 25-метровите дърветата само от горната страна на пешеходната алея в опасния участък. По тази начин, дори и да падне дърво, то няма да достигне преминаващите туристи.

По данни на спецалистите, в района има 4-метрови фиданки, чрез които гората ще се подновява. „За нас най-важни са здравето и безопасността на туристите. Неоспорим факт е, че дървета в този район са стари, падат и трябва да се предприемат мерки“, заяви директорът на Природния парк инж. Васил Василев.
Маршрутът от комплекс „Орбита“ до пещера „Русалка“ през заслон „Бигора“, в който попада опасният участък, е любимо място за шуменци и гостите на града. Там обаче през 2012 година трагично загина 2-годишно дете,  ударено от клон на дърво, тежко бяха ранени и трима възрастни. Тогава се предприе премахване на опасните и болни дърветата. Инвентаризация се прави всяка година.
 
 
 


Прочетете също
Top