Шумен  -2 °CНеделя, 10- ти Декември
USD  1.81482 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Посланикът на Унгария у нас и кметът Любомир Христов поднесоха венци пред паметника на Лайош Кошут в Шумен

Посланикът на Унгария у нас и кметът Любомир Христов поднесоха венци пред паметника на Лайош Кошут в Шумен Източник: Община Шумен

Шумен

Н.П. г-жа Текла Харангозо, извънреден и пълномощен посланик на Унгария в България и кметът Любомир Христов поднесоха днес венци и цветя пред паметника на Лайош Кошут в Шумен.

През 2023-та се навършват 175 години от избухването на унгарската революция. В дните около националния празник на Унгария – 15 март в Шумен по традиция пристига делегация от посолството, начело с унгарския посланик, за да почете паметта на Лайош Кошут.
След поражението на националната революция от 1848–1849 година в Унгария водачът на революцията Лайош Кошут заедно със свои сподвижници пристига в България, която по това време е част от Османската империя. Те намират убежище и радушен прием най-напред във Видин, а след това и в Шумен.

В словото си пред паметника на унгарския революционер Н.П. г-жа Текла Харангозо припомни, че в българската и унгарската история това са години, в които и двата народа се стремят към своята независимост и Лайош Кошут е един от идеолозите на тази борба. Тя изрази отново благодарност към общинската управа и жителите на Шумен, че пазят жив спомена за него и така допринасят за развитие на приятелските връзки между двете страни.

Пред журналисти г-жа Текла Харангозо сподели, че това е последната година от мандата й като ръководител на дипломатическата мисия на посолството на Унгария в София и че ще си тръгне от България с много добри чувства и спомени от страната ни. Тя припомни, че през последните няколко години е обновена експозицията и е направен ремонт на къщата музей, в която Лайош Кошут е пребивавал по време на престоя му в Шумен. По думите й между двете страни има много силни културни връзки, но е важна и икономическата свързаност, затова ще препоръча на своя наследник да обърне внимание на Индустриалния парк, където има много добри условия за започване на бизнес.

Посланикът на Унгария, заедно с г-жа Сандра Мишкеди – съветник в посолството и директор на Унгарския културен институт в София, г-н Чаба Балаж – първи секретар в посолството и г-н Найден Косев, зам.-кмет по образование и култура посетиха къщата музей „Лайош Кошут“ и арменската църква „Св. Богородица“, където през 1849 г. унгарецът Лайош Кошут и неговите сподвижници отбелязват Рождество Христово.
Кметът Любомир Христов подари на г-жа Текла Харангозо картини от шуменската художничка Ивелина Иванова. По думите на посланика това е последната година от мандата й като ръководител на дипломатическата мисия на посолството на Унгария в София.
Инфо Шумен
 
 


Прочетете също
Top