Шумен  17 °CПон, 27- ми Май
USD  1.80377 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Полицай ще преплава 2500 км по Дунав сам с каяк

Полицай ще преплава 2500 км по Дунав сам с каяк Източник: Снимки: infoshumen.info и личен архив

Шумен

Шуменският полицай Тихомир Радев/47г./ предприема рисково приключение по Дунав - ще преплава 2500 км. от реката от Германия до Черно море сам, без логистика, с каяк. Подобно екстремно гребане в режим на оцеляване не е правено до момента, но целта на шуменеца не е просто лично приключение, а да каже на младите да четат и да мечтаят. "Но не да останат мечтатели във фотьойла, а да приключенстват извън дигиталния свят", казва той. Неговата мечта е на цели 35 години.

Бил на 12 г., когато прочел „Дунавския лодкар” от Жул Верн, а сега е на ръка разстояние да осъществи същия маршрут в подобни условия. Тихомир тръгва за Германия от зала „Арена Шумен” в неделя в 10 часа, на 11 юни трябва да стартира от град Инголщад, а крайната дата за връщане е 31 август. Купил на кредит за 3150 лв. каяка си, който тежи 28 кг. Дълъг е 5 метра, широк едва 63 см. В него товарът може да е до 120 кг. Шуменецът тежи 94 кг., така че пресмятайте колко багаж може да вземе.

Пред Инфо Шумен той сподели, че тръгва с няколко тениски, бельо и топла връхна дреха. Няма да взема никаква храна, нито пък вода. Ще си ги набавя по пътя. По брега има много неща за ядене. Ще разчита на рибари, самият той ще лови риба. Но знае, че в Германия и Австрия риболовът е забранен. Единствените пари, които ще вземе, ще харчи за питейна вода. Тихомир е бивш главен скаут, затова очаква подкрепа и от скаутски организации по пътя. "Ще разчитам на себе си, имам умения, знания и опит", казва полицаят с 18 г. стаж в системата на ОДМВР-Шумен. Има голям опит и във водните спортове. Освен с каяк, ветроходен сал, с водно колело той и прятелката му се спуснали по Дунав от Видин до Силистра. Сега е проучил реката километър по километър, но знае, че дебнат и опасности - водосбори, електроцентрали, шлюзове, знае, че при силен вятър вълната по реката може да стигне 1,5 м височина...

За да сбъдне мечтата си, миналата година не излязъл в отпуск и с полагаемата за тази му се събират повече почивни дни.
Седем частни фирми и организации подкрепят идеята на Тихомир. Зад него застава и община Шумен, която отпуска 2 000 лв. На каяка, освен националния флаг, ще се вее и знамето на Шумен. Днес кметът Любомир Христов му подари флагове, тениски и го насърчи "Вярвам в теб!" Шуменци също стискат палци за успеха на Тихомир. Две камери ще записват пътешествието, Радио Шумен е медиен партньор. Целта е да бъде създаден филми, който да влезе в училищата, казва Тихомир на тийнейджърите, които ще чакат неговото завръщане. А възрастните зарича: "Не изоставяйте детските си мечти, никога не е късно да се реализират".
 
 
 


Прочетете също
Шумен 24.05.2024 г. 14:15:58 ч.
Top