Шумен  25 °CСряда, 19- ти Юни
USD  1.82532 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Поход до скалния манастир над село Хан Крум в неделя

Поход до скалния манастир над село Хан Крум в неделя Източник: ДПП „Шуменско плато“

Шумен

Поход до скалния манастир над с. Хан Крум организира Дирекцията на ПП „Шуменско плато“ на 26 май, неделя. Инициативата е по повод 28 май - Ден на парковете в България и във връзка кампанията на Изпълнителната агенция по горите за повишаване на информираността на обществеността по темите за стопанисването на горите и лесовъдската професия.
Походът ще започне от 10.00 ч., а сборният пункт е Летния информационен център на ДПП „Шуменско плато“, който се намира на паркинга до паметник „Създатели на българската държава“. Преходът е с продължителност около 3 часа с почивките, като служители на Парка ще запознаят присъстващите с историята на скалните манастири по шуменското плато.
По маршрута експертите ще покажат на туристите интересни екземпляри от растителния свят и ще представят извършваните дейности по опазване и стопанисване на зеленото богатство на Парка.
Желаещите да се включат трябва да бъдат с подходящи за туризъм обувки. Не е необходимо предварително записване, походът е безплатен. Маршрутът до скалния манастир над с. Хан крум е  обозначен със зелено-бяла маркировка.
Според историческите сведения, скалните венци по протежението на цялото плато са обитавани през Средновековието от монаси-исихасти, които грижливо са оформили църкви и килии, а някои от тях са били и изографисани.
Скалните манастири и достъпа до тях са описани в специална книжка, издадена от Дирекцията на ПП „Шуменско плато”.
Инфо Шумен
 
 


Прочетете също
Top