Шумен  4 °CВторник, 27- ми Февруари
USD  1.80228 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Поход до скалния манастир над село Хан Крум организира Дирекцията на ПП „Шуменско плато“

Поход до скалния манастир над село Хан Крум организира Дирекцията на ПП „Шуменско плато“ Източник: ДПП "Шуменско плато"

Област

Поход до скалния манастир над село Хан Крум организира Дирекцията на ПП „Шуменско плато“. Инициативата е по повод 28 май- Ден на парковете в България.
 Походът ще започне от 10 часа, а сборният пункт е Летния информационен център на ДПП „Шуменско плато“, който се намира на паркинга до паметник „Създатели на българската държава“. Преходът е с продължителност около 3 часа, като служители на Парка ще запознаят присъстващите с историята на скалните манастири по шуменското плато и ще покажат интересни представител на растителния свят, които се срещат по маршрута. Той е обозначен с бяло-зелена маркировка.

Желаещите да се включат трябва да бъдат с подходящи за туризъм обувки. Не е необходимо предварително записване, походът е безплатен.
Според историческите сведения, скалните венци по протежението на цялото плато са обитавани през Средновековието от монаси-исихасти, които грижливо са оформили църкви и килии, а някои от тях са били и изографисани.
Дирекцията на ПП "Шуменско плато" преиздаде през миналата година книжка, която описва скалните манастири и достъпа до тях.
Инфо Шумен
 
 


Прочетете също
Top