Шумен  -2 °CЧетв, 27- ми Януари
USD  1.73435 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Петя с нова мозайка след уникатите в Преслав и Смядово

Петя с нова мозайка след уникатите в Преслав и Смядово Източник: Снимка: Петя Мод

Област

След като създаде два национални шедьовъра - първото цветно стълбище във Велики Преслав и най-голямата мозайка в Смядово, дизайнерката Петя Мод вае нова украса от парченца керамика. Този път проектът й ще украси училище в град Девня. Лично кметът на града Свилен Шитов е поканил майсторката мозаист да одухотвори сградата на СУ "Васил Левски", разказа тя пред Инфо Шумен. Градоначалникът бил запленен от изкуството й, като видял огромното почти 100 кв.м. пано край школото в Смядово. Поискал подобна мозайка и в Девня. Петя направила проект "Родна реч" с много цветове, образователни символи и вплетени думи по свой избор.

В мозайката изписала: подкрепа, приятелство, ученолюбие, усърдие, знания... Категорична е, че силата на словото е огромна и който владее думите, е най-силен. Започнала да реди парченцата керамика от началото на март в къщата си във Велики Прислав. Там е творила и предишните си проекти, и изобщо не се притеснява, че холът й е превърнат в ателие. До седмица трябва да започне монтажът на елементите край школската врата в Девня, а амбицията е до 24 май да е подредила 15 кв.м. По проект има още толкова, но и първата серия ще е достатъчно красноречива.
Покрай поредния си проект на учебна тема, Петя е категорична, че много критикуваната образователната система у нас, е най-важната институция. Тя създава хората и бъдещето на държавата, и затова към педагозите е нужно по-голямо внимание и уважение.
 
 


Прочетете също
Top