Шумен  4 °CВторник, 28- ми Януари
USD  1.774 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи youtube facebook twitter

Пак обещаха поевтиняване на водата

Пак обещаха поевтиняване на водата Източник: Снимка: infoshumen.info

Шумен

Зам.министърът на регионалното развитие Николай Нанков потвърди днес своето старо обещание, че цената на водата, която плащат шуменци, ще бъде намалена. Ще бъде върната старата цена от 3,30 лв. за кубик /с 10 стотинки по-малко от сегашната/. "Като съм поел ангажимент, новият управител ще направи това, което съм поел като ангажимент за Шумен", каза Нанков пред журналисти.
Той уточни, че вече е говорил с кмета на Шумен, с областния управител и с новия шеф на ВиК-дружеството. Обясни, че дружеството е в много тежко финансово състояние и в същото време му предстои да реализира важен европейски проект. Въпреки това, трябва да се откликне на гражданите с нормално качество на водата и с нормална цена на услугата, каза Нанков. Идната седмица, в четвъртък, в София е насрочена среща с ръководството на ВиК по двата въпроса - финансовото състояние и темата с цената на водата, за да може да се редуцира.
Зам.министърът напомни, че ВиК-Шумен има да съфинансира важния проект за Пречиствателната станция за питейни води с 8 млн.лв. "В преговори сме с Европейската банка за възстановяване и развитие и Фонда на фондовете, като посредник. Всеки момент трябва да подпишем договор за финансова помощ", каза Нанков. По думите му и след изграждане на Пречиствателната станция цената на водата се предвижда да се запази в същите размери минимум 2 - 2,5 години, разбира се при непроменливи цени на електроенергията /тя съставлява 30% от разходите на дружеството за доставка б.а/.
 


Прочетете също
Шумен 26.01.2020 г. 14:00:43 ч.
Фото 25.01.2020 г. 12:46:50 ч.
Шумен 26.01.2020 г. 14:00:43 ч.
Смърт след купон
Top