Шумен  4 °CСъбота, 17- ти Април
USD  1.63176 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Отварят чувалите само от 4 секции по жалбата на БСП за кмет

Отварят чувалите само от 4 секции по жалбата на БСП за кмет Източник: Снимка: infoshumen.info

Избори

Административният съд в Шумен допусна днес отваряне на изборните книжа само от 4 секции от общо 127 в община Шумен. Това са секции с номера 29, 69, 105 и 114. Чувалите с бюлетини ще бъдат донесени за открито заседание в Административен съд в четвъртък от 14 часа. ОДМВР-Шумен ще бъде уведомена нейни служители да гарантират сигурността. Съдия Христинка Димитрова откри производство по оспорване истинността на проколите от въпросните СИК. До тази развръзка се стигна след жалбата на БСП, която оспори резултатите от избора на кмет в Шумен.  

Мотив за отваряне на чувалите от четирите секции са описани жалби в 3 от протоколите, а в протокола на СИК 105 в с.Ивански е вписано възражение за гласували хора, по чийто ръце имало изписани номера. При отваряне на чувалите няма да се преглеждат бюлетини, а ще се търсят жалбите. 
Още в днешното съдебно заседание председателят на ОИК Василина Кънчева заяви, че вписани жалби са техническа грешка. Така че е напълно възможно да се търси нещо, което не съществува.
Първото съдебно заседание в понеделник продължи близо 2 часа и половина. Адвокатите на оспорващия - Ивайло Йорданов и Веселин Пенчев добавиха към първоначалното искане за преглед на резултатите от 28 секции, допълнително искане за преглед на всички действителни, недействителни бюлетини, както и на тези с вот "не подкрепям никого". Представителите на ОИК възразиха, че "оспорващата страна се опитва да получи повторно преброяване", а това е недопустимо и е в прерогативите само на ЦИК. На същото становище беше и адвокатът на ответника - Петър Рафаилов. Оказа се, че и съдът е на същата позиция.

Съдия Димитрова оповести всички протоколи на СИК в община Шумен и се оказа, че освен във въпросните 4, в нито една друга няма описани жалби, възражения, а целите състави на СИК са се подписали, че изборите са минали "в мирна и спокойна обстановка". Т.е. 318 членове на СИК и 128 застъпници не са констатирали нарушения. Затова съдът обяви, че те са "гаранция за прозрачност на изборите" и затова не са на лице основания за оспорване на тези протоколи.
Съдът отхвърли и искането на БСП за разпит на петима свидетели и събиране на гласни доказателства за изборни нарушения, защото това е извън предмета на съдебния контрол.
 
 


Прочетете също
Top