Шумен  13 °CПон, 11- ти Ноември
USD  1.77142 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи youtube facebook twitter

Отмениха глоба за протестиращ на магистралата

Отмениха глоба за протестиращ на магистралата Източник: Снимка: infoshumen.info

Област

Районният съд в Шумен отмени глоба от 20 лв., наложена на шофьор от Търговище, който паркирал колата си в активната лента за движение по магистрала "Хемус" на 25 ноември. В този ден се състоя един от протестите срещу цените на горивата, а аутобанът беше затворен за повече от час.
Причината да падне санкцията е допуснато нарушение от наказващия орган - началника на сектор Пътна полиция към ОДМВР-Шумен и съдия Красимир Кръстев не разглежда казуса по същество.
В неделния ден около 12,40 часа на магистралата, пътен възел "Белокопитово", в посока Варна, водачът на "Хонда" П.Б. от Търговище я паркирал в лентата за движение, като с поведението си създавал опасност и пречка за движението. Извършеното било фотографирано от служител служител, изпратен на мястото, където имало и други паркирани автомобили с поведение, сходно на жалбоподателя. Шофьорът бил поканен на 12 декември и му съставили акт, наложили му административно наказание 20 лв. глоба за това, че „като участник в движението създава пречки за движението, имуществени вреди и опасност за живота и здравето за хората“. "В обстоятелствената част на наказателно постановление обаче, е посочено само, че  жалбоподателя П.Б. с поведението си създава опасност и пречки за движението, без въобще да се споменава, че е поставил в опасност живота и здравето на хората и е причинил имуществени щети", пише в съдебното решение.
 Според съда от диспозитива на атакуваното наказателно постановление, категорично не става ясно какво точно е възприел административно-наказващия орган. Драстично се лишава наказаното лице от възможността да разбере в извършването точно на какво нарушение е обвинено и същевременно му пречи, да си организира адекватна защита, пише в съдебния акт.
Решението за отмяна на наказателното постановление не е окончателно, може да се обжалва пред Административен съд-Шумен.


Прочетете също
Top