Шумен  16 °CПон, 27- ми Юни
USD  1.85845 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Открити уроци по горска педагогика във Върбица

Открити уроци по горска педагогика във Върбица Източник: Община Върбица

Област

200  деца от СУ”Св.Паисий Хилендарски” участваха в открити уроци по горска педагогика на територията на озеленителен  парк близо до Общината. В ролята на педагози  влязоха екипи от Горските стопанства в Североизточна България – Върбица, Омуртаг, Велики Преслав, Провадия, както и Природен парк „Шуменско плато” и СИДП. Занятията имаха за цел обогатяване на познанията на учениците от първи до четвърти клас за гората  и ще продължат, уточниха от пресцентъра на Община Върбица. За успешната реализация е помогнало изключителното съдействие на зам. директора на Горското стопанство във Върбица инж. Стела Атанасова.
Преминаването през четири обучителни етапа по теми за гората,  нейните обитатели и грижите по тяхното опазване включва програмата.
 Първата задача - всеки един от малчуганите си изработва дървен медальон, на който написва името си и рисува любимото си горско животно. С цветя от парка на общината децата си направили  картички с природни материали, които да отнесат у дома в края на деня.
 След това  малките ученици разпознавали следи на диви животни, учили защо не трябва да се пали огън в гората и да се замърсяват горските територии. На едно от най-интересните места, през които трябваше да преминат, децата научили  да оцеляват в природата, да подреждат най-необходимите неща в раницата си, да се ориентират в непозната местност и да разпъват палатка. Всеки един от участниците в занятието се снимал  за спомен в палатката, а след това всички заедно спасявали земята и екологичното равновесие.

В края на уроците всяко дете получава и подарък , книжка  „Приказки от гнездото“, която се издава благодарение на проект „Земите и горите на орела“. За да разберат как живее малкият креслив орел участниците в заниманията трябвало да построят гнездо за малките орлета, да търсят храна за малките пиленца, които в края на лятото да отлетят на юг.  
„ По време на уроците горските педагози  гостуваха на кмета на Върбица инж. Мердин Байрям, като си обещаха да се видят отново през следващите месеци. Градоначалникът сподели, че трябва да се работи много с децата, за да свикнат да пазят зеленото богатство на България”, заяви говорителят на Общината Красимира Крючкова. Тя определи уроците като полезни за участниците, които са проявили изключителен интерес в процеса на провеждането им. „И за малки и за големи”, категоричен бе пиарът.
 Малчуганите от детските градини се учиха по –рано как да засаждат дръвче с помощта на горски педагози. Попитаха ги на какъв телефон трябва да сигнализират за пожар в гората или да нередности. Разширените изнесени  уроци обаче бяха проведени на територията на парка. За неговото освежаване изключителна е ролята на кмета на Върбица инж. Мердин Байрям, който е инженер-лесовъд.
Инфо Шумен
 
 


Прочетете също
Top