Шумен  11 °CСъбота, 5- ти Декември
USD  1.60855 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Отбелязаха 170 години оркестрово дело в Шумен

Отбелязаха 170 години оркестрово дело в Шумен Източник: Снимка: Инфо Шумен

Култура

170 години от създаването на първия български оркестър бяха отбелязани с изложба и представяне на книгата на д-р Калина Василева „Оркестровото дело в Шумен” в Регионалната библиотека.

Д-р Калина Василева говори за книгата си, написана на основата на докторската й дисертация. Тя подчерта, че през изминалите 170 години, независимо от някои превратности, в Шумен винаги е имало оркестър, винаги е имало потребност от оркестър и изрази надежда това да остане така и в бъдеще.
За значението на първия български оркестър за развитието на музикалната култура у нас през следващите десетилетия говори проф. Стефан Хърков. Той разказа интересни моменти от първите стъпки на европейската музикална култура по нашите земи. Оркестърът в Шумен е създаден, поради желанието на шуменското общество да имат състав по европейски модел, отбеляза проф. Хърков. Извън Цариград, шуменският оркестър е първият на Балканите. Той допълни, че е доказано безспорно, че оркестърът е създаден през октомври 1850 г., а първата документирана изява е на 10 април 1851 г.
Проф. Хърков посочи три причини да бъде прочетена книгата „Оркестровото дело в Шумен”. Първата, книгата слага край на спора за началото на оркестровото дело у нас. Втората, решава огромния проблем за връзката между етапите на оркестровото дело. И третата, авторката не спира с историята, а е изложила своето мнение за актуалното състояние на оркестровото дело.

Изложбата „170 години оркестрово дело в България” проследява в 17 пана историята на Шуменския оркестър. Представени са автентични документи, фотографии, ноти от изминалите години. Експозицията е подготвена от д-р Калина Василева и д-р Антония Панева, ръководител на „Държавен архив”-Шумен.

Срещата завърши с раздаване на автографи от д-р Калина Василева.
Инфо Шумен
 
 


Прочетете също
Top