Шумен  1 °CПон, 11- ти Декември
USD  1.81819 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Ослепялата фризьорка от Хитрино: "Помислих, че изригва вулкан"

Ослепялата фризьорка от Хитрино: "Помислих, че изригва вулкан" Източник: Снимка: infoshumen.info

Шумен

Потресаващите показания на най-пострадалите при експлозията в Хитрино бяха прочетени на днешното заседание на съда по мегаделото срещу двамата машинисти на влака - убиец. Показанията на свидетелите  под формата на свободен  разказ са дадени пред следователи от Националната следствена служба и съдия от Окръжен съд Варна.
"Бях в леглото, когато стана взривът на гарата. Рано сутринта към мен дойде огромен огън. Последва гръм. Имах чувството, че изригва вулкан и се излива върху мен", с тези думи започват показанията на Невин Хасан, фризьорката от Хитрино, която загуби зрението си. За секунда жената усетила, че нищо не вижда. И всичко е в тъмнина.
" Може би , ако се бях завила с юргана, нямаше да има такива последствия", продължава тя. Спомня си, че децата започнали да пищят.  Мъжът й не спестява и страшната новина:"Вече нямаме къща".
Други свидетели по делото признават при разпитите, че са били под стрес и нищо не си спомнят. А някои описват картината от експлозията кратко и лаконично - "цялото село гореше". От изравнените със земята къщи излизали "хора с горящи дрехи". Пожарникари събличали пострадалите и оказвали помощ.
Шенай Хюсеинова, която загуби в пламъците сина и съпруга си, намира сили да търси своето с думите: "Искам всичко да ми се плати, тъй като нямам никаква вина за случилото се".
Шарафедин Ахмед, чиято съпруга изгоря в селската фурна помислил, че има земетресение. Сетил се , че жена му е на работа.И изтрътнал при мисълта, какво може да й се се случи.
Някои свидетели отказали да присъстват на разпознаването на жертвите, със съзнанието, че сред тях има и техни близки. ДНК експертиза показала кои са загиналите.Повечето от разпитаните са били категорични - не желаят да се запознаят с материалите по досъдебното производство. Ще чакат да завърши цялостното разследване.
Очакваният разговор с  немския експерт по железопътен транспорт, Хенрих Амусен не се състоя. Съдът в Берлин е насрочил две дати за разпита му.Видеоконферентна връзка ще бъде осъществена и с чешки експерт.В предходно си заседание, съдът издаде европейска заповед за разпит на чужди лица.
 
 


Прочетете също
Top