Шумен  16 °CПетък, 5- ти Юни
USD  1.73852 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Още няколко дни приемат заявки за участие в конкурса за унгарска литература

Още няколко дни приемат заявки за участие в конкурса за унгарска литература Източник: Снимка: Община Шумен

Култура

Остават броени дни до крайния срок за участие в Националния конкурс за изпълнение на унгарска и българска литература. Заради извънредното положение в страната тази година конкурсът ще се проведе изцяло в онлайн формат. До 30 април включително желаещите да участват в конкурса могат да изпращат своите изпълнения, заснети под формата на видеоклип, на имейл адрес konkurs.shumen@gmail.com. Заедно с видеото, трябва да бъде приложена и попълнена заявка за участие.
В конкурса могат да се включат ученици, непрофесионалисти, студенти по сценични изкуства и професионални артисти, разпределени в пет възрастови групи. За участие в новата категория „Дигитална поезия с Новател“ няма възрастови ограничения. За допълнително улеснение желаещите могат да намерят унгарски творби, преведени на български език на сайта на Унгарския културен институт. Там в челото на страницата е създадена секция „Текстове на Шандор Мараи“, където са качени откъси от книгата „Четирите сезона“ на унгарския поет.
Според новия онлайн формат видеоклиповете с рециталите на участниците трябва да отговарят на следните изисквания: клипът да е нередактирана версия без монтаж, за да може да се видят изпълненията на участниците в естествен вариант; видеото да е с максимална дължина 10 минути и да е с максимално добро качество (звук и картина); в наименованието на клипа да фигурира ясно името на изпълнителя и в коя категория участва (примерно наименование: „2_kategoria_triteimena“); заедно с видеото участниците трябва да изпратят и необходимите по статут документи (приложена заявка за участие).
Видеоклиповете с изпълненията на участниците се качват в канала на конкурса в Youtube – Рецитаторски конкурс – Шумен. Предвижда се те да бъдат излъчени и по Телевизия Шумен. Както Инфо Шумен писа, жури в състав проф. Здравко Митков (председател) и членове доц. Юрий Дачев и Йоана Буковска-Давидова ще оценява изпълненията на участниците и ще отличи най-добрите. За всички класирани на първо, второ и трето място в отделните групи са предвидени парични и специални награди.
Инфо Шумен
 
 


Прочетете също
Шумен 02.06.2020 г. 15:46:16 ч.
Top