Шумен  17 °CПон, 27- ми Май
USD  1.80377 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Определиха най-добрите рецитатори на унгарска и българска литература

Определиха най-добрите рецитатори на унгарска и българска литература

Култура

Даниел Стоянов е тазгодишният носител на голямата награда „Владимир Трендафилов“ в Националния конкурс за изпълнение на унгарска и българска литература, който се проведе онлайн. Отличието се връчва от Министерството на културата за изключително художествено изпълнение. В новата категория „Дигитална поезия с Новател“ с първа награда бе отличен Антон Жеков.
Общо 93-ма души се включиха в надпреварата.
Първо място в групата за ученици до 11 години спечели Йово Иванов. При учениците над 11 години първенци са Явор Дарелов и Габриела Докова. Тя получава и наградата на Унгарския културен институт – една седмица в Унгария. При непрофесионалистите победител стана Божидар Казаков, а при професионалните артисти първата награда е за Александър Александров.
Предметни награди от посланика на Унгария г-жа Текла Харангозо ще получат Доминик Мур и Тимеа Чутак-Гади. Наградата на Община Дебрецен и театър „Чоконай“ – посещение в унгарския град Дебрецен печели Ивайло Диманов. За носител на специалната награда „Иван Поповски“ бе определен Стилиян Стоянов.
Наградата на „Алкомет“ за ученици получават Кристиян Ламбов, Иван Шаралиев, Владислава Георгиева, Даниел Ганев и Невена Борисова. Специалното отличие на ШУ „Еп. К. Преславски“ ще бъде връчено на Иван Савов. Призът на гилдията на актьорите към Съюза на артистите спечели Християна Стоименова. Поощрителна награда на журито ще получи Стефан Войводов.
За всички класирани на първо, второ и трето място в отделните групи са предвидени парични и специални награди. Жури с председател проф. Здравко Митков и членове доц. Юрий Дачев и Йоана Буковска-Давидова оценява изпълненията на участниците в тазгодишното издание на конкурса.
Инфо Шумен
 
 


Прочетете също
Шумен 24.05.2024 г. 14:15:58 ч.
Top