Шумен  17 °CСряда, 24- ти Април
USD  1.83027 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Онкологията купува нова апаратура за лъчелечение

Онкологията купува нова апаратура за лъчелечение Източник: Снимка: infoshumen.info

Шумен

Комплексният онкологичен център в Шумен ще закупи модерен линеен ускорител за качествено лъчелечение на стойност 7 млн.лв. Той ще бъде третият във високотехнологичната болница. В момента съществуващата апаратура за лъчелечение на болните от рак е много натоварена – два пъти повече пациенти идват месечно в Шумен, отколкото в съседна Врана, в университетска болница, казват от ръководството.
Намеренията за нова апаратура бяха обявени пред общински съветници от три постоянни комисии - здравна, по бюджет и финанси, и икономическа, които проведоха съвместно заседание в онкоцентъра. Инициатор за гостуването на местни парламентаристи в онкоцентъра стана съветникът Иван Ламбов.

"Двата ни линейни ускорителя са на 5 години, което е 50% от технологичния им живот", обясни д-р Сотир Караниколов и подчерта, че до края на т.г. предстои задължително софтуерно осъвременяване за 1,2 млн.лв. Ако болницата сключи договор за покупка на трети ускорител, тази сума може да бъде приспадната от цената му.
"Имаме добри финансови показатели, приходите ни по клинични пътеки от здравната каса са повече от разходите ни за дейност, но не са достатъчни да задоволят нуждата от нови инвестиции", обясни пред съветниците завеждащият клиниката по лъчелечение доц. д-р Румен Гарбовски. КОЦ може да осигури половината пари за новия ускорител, другата част ще се търси, включително и от общинския бюджет.
Годишно 5 600 души се лекуват в стационара на КОЦ, а до 27 000 преминават през консултативно-диагностичния му блок. Навременното и съвременно лъчелечение е шанс дори за пълно излекуване от заболяването.
 
 


Прочетете също
Top