Шумен  -3 °CПетък, 15- ти Януари
USD  1.61332 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

ОИК реши: Кметът на Мадара остава

ОИК реши: Кметът на Мадара остава Източник: Снимка: Инфо Шумен

Политика

В шуменското село Мадара не се очертават предсрочни местни избори поне за момента, кмет остава Неделчо Неделчев. Тази вечер членовете на Общинската избирателна комисия заседаваха по въпроса, след като беше започнато производство за предсрочно прекратяване пълномощията на кмета заради участие в управата на ЕООД и кооперация.
"За" гласували 6-ма души, 7 били "против", така не е било постигнато необходимото мнозинство от 2/3 от гласовете на присъстващите членове, за да се стигне до прекратяване на пълномощията му. Това се казва в публикуваното преди минути решение от ОИК-Шумен.
 До сагата се стигна, след като ОИК-Шумен беше сезирана през февруари т.г. и установи, че Неделчев е вписан като управител на „ЖАК ОЙЛ“ ЕООД и като член УС на Кооперация „ВОИН ГРУП“, а това е в противоречие с чл.41, ал.1 от Закона за местното самоуправление.
В същото време той е подал декларация за предприети от него действия, че е поискал освобождаване от управителните органи. За това обаче, не са били предприети действия от овластените лица. След като не е било сторено, е следвало Неделчев сам да заяви за вписване на новите обстоятелства, констатира ОИК-Шумен и започна производството срещу него.
Сега гласувалите против освобождаването му членове на ОИК са се мотивирали, че извършеното нарушение не е толкова съществено, че "да обуслови вземане на решение за прекратяване на правомощията, което е крайна мярка".  Към 16 март 2020 г. Неделчев вече е бил заличен от ЕООД-то и кооперацията. "Вземането на решение от ОИК Шумен за прекратяване на правомощията на Неделчо Костадинов Неделчев - кмет на с.Мадара, ще бъде едно прекалено тежко наказание, което се явява несъразмерно с констатираното нарушение", мотивират се част от членовете на ОИК.
Срещу решението на ОИК  в ЦИК или съда може да внесе жалба подалата сигнала за "случаят Неделчев" Димитричка Недева, председател на общинската комисия по ЗПКОНПИ.
Очаква се ОИК да заседава и за кметицата на село Мараш Красимира Минкова, която също фигурираше в управата на кооперация и за нея започна същото производство за прекратяване на пълномощията. 
Инфо Шумен
 
 


Прочетете също
Top