Шумен  -4 °CПетък, 15- ти Януари
USD  1.61332 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

ОИК остави и кметицата на село Мараш

ОИК остави и кметицата на село Мараш Източник: Снимка: Инфо Шумен

Политика

Общинската избирателна комисия в Шумен не постигна съгласие за прекратяване пълномощията на кметицата на село Мараш Красимира Минкова. При нужно мнозинство от 2/3, гласовете на присъствалите 12 члена вечерта в петък се разделили на половина - 6-ма гласували "за", толкова били и против, става ясно от публикуваното вече решение.
По подобие на колегата си в с.Мадара Неделчо Неделчев, Минкова също не напуснала УС на Потребителна кооперация "Съзнание", което е нарушение на Закона за местното самоуправление и можеше да й коства кметския стол.
Както Инфо Шумен писа, през март ОИК започна производство за предсрочно прекратяване на пълномощията й. Чисто законово нарушението същестува - от Агенция по вписванията са дали информация, че към 4 март тя е вписана като член на УС на кооперацията. В същото време до ОИК постъпило заявление от председателя на ПК "Съзнание" Богомил Савов, че са предприети всички действия за освобождаването й, но има отказ от Търговския регистър за вписване на промяната с мотив, че не са представени доказателства за редовно свикано и проведено Общо събрание.
 Наред с всичко друго Минкова не е уведомила ОИК и председателя на Общинския съвет в Шумен за предприети действия от нейна страна да излезе от управата на кооперацията.
Гласувалите срещу нейното освобождаване обаче, считат, че това не толкова съществено нарушение, че "да обуслови вземането на решение от страна на ОИК Шумен за прекратяване предсрочно на пълномощията й като кмет". Т.е. независимо, че не е уведомила ОИК и председателя на Общинския съвет, тя е предприела всички необходими действия по чл. 41, ал. 3 от ЗМСМА в законовия срок. Другият мотив е, че към настоящия момент Минкова вече е заличена от УС.
Решението може да бъде обжалванo пред Административен съд в Шумен в 7-дневен срок от обявяването му.
Инфо Шумен
 
 


Прочетете също
Top