Шумен  26 °CСъбота, 20- ти Юли
USD  1.79599 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Общината плаща 1000 лв. на ухапан колоездач

Общината плаща 1000 лв. на ухапан колоездач Източник: Снимка: infoshumen.info

Шумен


Шуменец, който бил ухапан от бездомно куче, осъди на първа инстанция Община Шумен да му заплати за претърпяни болки и страдания 1000 лв. Решението на Районен съд не е окончателно и може да бъде обжалвано. Към обезщетението, като дълг на кметството засега се добавят и 35 лв. за съдебно-медицинско освидетелстване, както и 225 лв. деловодни разноски.
Д.Д. бил нападнат на 20 октомври м.г., докато преминавал с велосипеда си край улични кофи за смет. Едно куче от цяла глутница се спуснало и го захапало за десния глезен. Паднал от колелото, негов приятел го закарал в спешно отделение, където почистили раната и му поставили противотетаничен серум. В жалбата си до съда описал, че е преживял болки, изпаднал в стес и искът му бил за 2500 лв. Два дни след случката шуменецът подал сигнал до кучешкия приют в града за агресивното животно, описал го, а служителите направили всичко възможно да го издирят и приберат. Оказало се, че то е част от глутница кастрирани и чипирани лаещи, които придружават клошарка. От Община Шумен оспорили иска, удостоверили, че имат сключен договор с фондация с цел намаляване и овладване броя на скитащите кучета и договорките се изпълняват стриктно. Предположили и че ухапаният най-вероятно е провокирал с поведението си кучетата.
В решението си обаче, магистратите обясняват, че по закон "общинските власти са длъжни да вземат под надзор всички безстопанствени кучета чрез залавяне, кастриране, обезпаразитяване, ваксиниране срещу бяс и настаняване в изградени и стопанисвани от тях приюти (чл.41 – чл.47 от Закона за защита на животните)". Затова осъждат кметството да плати обезщетение, но намаляват исканата сума, защото няма доказателства шуменецът да е изпаднал в дълга неработоспособност и да е претърпял финансови загуби.
 
 


Прочетете също
Top