Шумен  13 °CЧетв, 8- ми Юни
USD  1.82498 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Община Шумен продължава да приема заявления за „Патронажна грижа+“

Община Шумен продължава да приема заявления за „Патронажна грижа+“ Източник: Община Шумен

Шумен

Общо 961 потребители от Шумен и селата на общината са подпомогнати към момента по проекта „Патронажна грижа+ в община Шумен“, който стартира в края на  месец ноември миналата година. Той е на стойност 1 147 760 лв. и се финансира от Европейския социален фонд на ЕС. Това съобщиха днес на брифинг в общината зам.-кметът по социална политика и здравеопазване д-р Светлана Маркова и Севелина Колева, ръководител на проекта.
Дейностите по проекта са в две направления – почасови услуги в дома и услуги в условията на пандемията от COVID-19.
168 възрастни и лица с увреждания получават по първото направление безплатни услуги по домовете в рамките на до 2 часа на ден – почистване, приготвяне на храна, пазаруване, помощ при извършване на административни услуги, медицинско обслужване и психологическа подкрепа. Все още не е достигнат максималният брой – 201 потребители и желаещите да бъдат включени в услугата, могат да получат информация на телефони 0879 904770 и 0878 261240.
793 души (при капацитет 789) са потребителите по второто направление, насочено към ползвателите и служителите в социалните услуги на територията на общината, които са делегирани от държавата дейности.
„Патронажната грижа за уязвими лица, включително и поставени под карантина поради COVID-19, се оказа един добре работещ механизъм за подкрепа на хората в риск в трудни условия. От една страна, тя дава възможност за подсигуряване на основни потребности и запазване на достъпа до социални и здравни услуги. От друга, помага за опазване на здравето както на ползвателите на социалните услуги като делегирани от държавата дейности, така и на служителите, които предоставят тези услуги. Ясно е, че мерките за ограничаване на разпространението на инфекцията при предоставяне на социалните услуги водят до допълнителни разходи, които излизат извън рамките на стандарта за делегираните от държавата дейности. Освен това по проекта е осигурена работа и за хора, които са наети, за да поддържат хигиената и да извършват дезинфекция на помещенията. Осигурени са и средства за закупуване на маски, ръкавици, калцуни, миещи, хигиенизиращи препарати и дезинфектанти за ръце и повърхности“, каза д-р Светлана Маркова.
Ръководителят на проекта Севелина Колева коментира, че работата на екипа по предишните варианти на проекта – Компонент 2 и 3 е показала колко много е необходима днес такава помощ за хората в уязвимо положение. Тя посочи още, че по „Патронажна грижа+“ има възможност да се получават антигенни тестове за услугите от резидентен тип, както и компютърна техника – компютри и таблети за онлайн връзка при необходимост между потребителите и съответните специалисти, когато е необходимо, или пък със семействата им.
Тази помощ ще става все по-търсена, коментира по-рано днес д-р Маркова. По думите й, все повече хора остават сами, близките им са в чужбина, няма кой да се грижи за тях и това би трябвало да накара държавата да се замисли за разширяване на услугите от резидентен тип.
Инфо Шумен
 
 


Прочетете също
Шумен 05.06.2023 г. 17:18:37 ч.
Top