Шумен  13 °CПетък, 24- ти Май
USD  1.80194 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Обмисля се смесено финансиране за висшето военно образование

Обмисля се смесено финансиране за висшето военно образование

Политика

Ще се мисли за възможности висшето военно образование да се финансира не само от Министерството на отбраната (МО), както е сега, а и частично от Министерството на образованието и науката (МОН). Това коментираха премиерът акад. Николай Денков и ръководството на Националния военен университет „Васил Левски“ (НВУ) във  Факултет „Артилерия, противовъздушна отбрана и комуникационни и информационни системи“ в Шумен.
„Около 8 млн. лв. е недостигът само в нашия университет. Неравнопоставени сме на другите висши училища. Нашите студенти са забравени от МОН. Това затруднява инвестициите например в студентски общежития и студентско хранене“, каза началникът на НВУ бригаден генерал Иван Маламов. „Най-доброто, което можем да направим, е финансирането за вашите студенти да идва от МОН и те да имат права като всички останали студенти. Поддръжката на технологичното оборудване и материалната база да остане към МО. Разпределението трябва да бъде направено много внимателно“, отговори акад. Денков.
Военният факултет в Шумен има голям потенциал да разшири обучението в инженерните специалности, включително за цивилната промишленост в Североизточна България, стана ясно на срещата. В тази част на страната бизнесът има голяма нужда от висококвалифицирани специалисти в тази сфера. „Вашето висше училище е част от решението на проблема с кадрите в региона“, подчерта премиерът. 
Държавата трябва да инвестира във военната наука и да подпомага развитието на отбранителните технологии. Те могат да имат много граждански приложения и тъкмо това съчетание трябва да подкрепим по всякакъв начин, отбеляза министър-председателят.
Той изяви готовност да работи за възвръщане на авторитета на военната професия, което ще увеличи и броя на качествените кандидати във висшите военни училища. „Модернизираме техниката, повишаваме заплатите и социалните разходи. През следващата година средствата за отбрана ще бъдат 2% от БВП, а през 2025 г. дори повече заради плащанията за нови самолети“, обясни акад. Денков.
„След пет години вие ще сте пораснали, ще бъдете мъже и жени, които са готови да преодоляват препятствия и ще бъдат уверени в себе си. Отделно ще получите и образование, с което ще можете да намерите реализация както във военното дело, така и в гражданска специалност. Това е богатство, което ще можете да използвате цял живот“, обърна се премиерът към най-младите курсанти във факултета в Шумен. Той ги увери, че като бъдещи офицери от българската армия те ще бъдат част от най-съвременните, най-модерните и най-мощните въоръжени сили в света – тези на НАТО. 
Инфо Шумен 
 
 


Прочетете също
Област 17.05.2024 г. 17:19:26 ч.
Top