Шумен  16 °CПетък, 5- ти Юни
USD  1.73852 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Няма връзка между четиримата с коронавирус в Шумен

Няма връзка между четиримата с коронавирус в Шумен Източник: Снимка Интернет

Област

Между регистрираните 4 случая на болни с COVID-19, които се лекуват в болницата в Шумен, няма установена епидемична връзка. Това съобщиха една днес от РЗИ Шумен след множество запитвания и притеснения от страна на граждани.
Първият случай на заразен с коронавирус беше на мъж на 37 години, завърнал се в Шумен от работа в Банско. Съпругата му е изследвана и нейният тест е отрицателен. Към момента мъжът се лекува в Инфекциозно отделение на МБАЛ Шумен.
Вторият и третият случай с положителни проби за COVID-19 са на пациенти, които са били хоспитализирани на 26.03.2020 г. и на 27.03.2020 г. в Първо вътрешно отделение на МБАЛ Шумен с диагноза бактериална пневмония - неуточнена. Това са мъж на 66 години и жена на 83 години. Мъжът е жител на град Шумен и за него е установено, че не е бил в контакт със завърнали се от рискови зони лица и няма данни за хронични заболявания. РЗИ е установила двама души, които са контактни с пациента и техните проби за отрицателни.
Възрастната жената е хоспитализирана, тъй като от няколко дни е била със задух и непродуктивна кашлица, без повишена температура и е с придружаващи сърдечно-съдови заболявания. Тя живее в едно домакинство с дъщеря си и зет си, които преди около две седмици са преболедували от грип. Внукът на пациентката не живее заедно с тях, но е имал краткотраен контакт с родителите си около 10 март, когато се е завърнал от Великобритания. Контактните лица на възрастната жена са изследвани и са с отрицателни проби за COVID-19.    
На всички са връчени предписания от РЗИ за спазване на 14-дневна карантина, за което са уведомени общопрактикуващите им лекари, ОД на МВР и община Шумен.   
Четвъртият оповестен днес случай е на пациент,  лекуван в МБАЛ Шумен с вирусна пневмония и доказан положителен резултат за COVID-19. Към момента се извършва епидемично проучване и ще бъдат взети всички необходими противоепидемични мерки, съобщават от РЗИ.
Инфо Шумен
 
 


Прочетете също
Шумен 02.06.2020 г. 15:46:16 ч.
Top