Шумен  16 °CПетък, 5- ти Юни
USD  1.73852 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Няма карантина за шуменската Бонсай градина

Няма карантина за шуменската Бонсай градина

Шумен

Карантината и коронавирусът не могат да отложат пролетта, новия живот и красотата. Вижте само как е разцъфтяла Бонсай градината на Шумен. Пожела да я покаже създателят й Радко Колев и със свои снимки отвори вратите на двора на комплекс "Авшарян" на ул."Стара планина" 2. Преди почти две години общината му предостави мястото и така беше създадена първата общинска Бонсай градина у нас. "Искам хората да видят добра новина, нещо хубаво в стресиращото време", казва дългогодишният създател на бонсаи.

В царството на неговите дръвчета джуджета вече розовее с цветове ябълка, която е скъп спомен от баща му. От 25 г. тя живее в саксия. Пренесъл я там, защото започнала всяка година да ражда по една ябълка. Миналата година по двете й клончета се залюляли 3-4 плода и ги  счупили, разказва Радко. Сега дори и да завърже, май ще ги премахне.

Старата джанка в бонсай градината пък вече е прецъфтяла. Последният изненадващ сняг тази седмица я навалял и като на всяко плодно дърво цветовете опадали, но пак е красавица.


Пет-шест азалии са нацъфтяли в червено. Два китайски бряста са по-напред в развитието си и здравата са се разлистили. Единият е над 28-годишен, другият е първолак и е създаден от резник от стария.

До две-три седмици цялата Бонсай градина ще е зелена, ще се разлисти, казва Радко.
Много вярва, че за това време ще отмине и карантината, и мястото пак ще се напълни с посетители. Също и с ученици, защото от миналата пролет шуменецът води клуб "Изкуството бонсай". В събота родителите на децата върнали на открито в градината техните дръвчета и дори настоявали за домашни онлайн уроци.
Инфо Шумен
 
 


Прочетете също
Шумен 02.06.2020 г. 15:46:16 ч.
Top