Шумен  12 °CНеделя, 24- ти Януари
USD  1.60868 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Новите заплати на кмет, кметове и съветници под въпрос

Новите заплати на кмет, кметове и съветници под въпрос Източник: Снимка: Инфо Шумен

Шумен

Нито един от вариантите за решение, съдържащи се в докладната записка, с която се предлага покачване на заплатите на кметовете на населени места с 20 % от 1 октомври, не беше приет от Постоянната комисия по „Бюджет и финанси”.
През октомври Общинският съвет гласува по предложение на ДПС покачване на заплатите на кметовете на населени места. Решението беше върнато за ново разглеждане от областния управител с мотива, че по закон такова предложение може да прави само кмет на община. Новата докладна записка предлага на общинските съветници да потвърдят, изменят или отхвърлят решението си от октомври. Между временно общинска администрация внесе предложение за покачване на заплатите на кметовете на населени места с 20 %, включващо и повишение със същия процент на заплатата на кмета на общината.
Предложението на администрацията събра 3 гласа „За” - на Виолета Неделчева (ГЕРБ), Детелина Куртева (ГЕРБ) и Красимир Костов („Български социалдемократи”), Веселин Пенчев (БСП) гласува „Против”, а Сунай Садък (ДПС) се въздържа. Васил Тодоров („Демократична България - Обединение”) заяви, че сега не е време за покачване на заплати и не гласува.
В понеделник Постоянната комисия „Правна и опазване на обществения ред” също не подкрепи нито един от вариантите в докладната записка.
Окончателното решение относно предложението за покачване на заплатите на кмета на общината и кметовете на населени места ще се вземе на заседанието на Общинския съвет в понеделник. Ако то бъде прието, с 20 % ще се повиши и възнаграждението на общинските съветници, защото според правилника на Общинския съвет то се формира като процент от основната заплата на кмета на общината.
Инфо Шумен
 
 


Прочетете също
Top