Шумен  26 °CСъбота, 6- ти Юни
USD  1.72624 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Най-важното умение за работодателя: дисциплина и самоконтрол

Най-важното умение за работодателя: дисциплина и самоконтрол Източник: Снимка: infoshumen.info

Област

Най-важното, на което шуменските работодатели държат при подбора на кадри, е наетите да притежават умения за самоконтрол и дисциплина. 71 работодатели от всички сфери в региона са участвали в официална анкета на Агенцията по заетостта и това изискване е на първо място по значение със 77,8%. Важно е и умението за работа под напрежение, но то е на второ място. Следват администратитивните умения.
Резултатите от допитването бяха обявени в сряда на заседание на Постоянната комисия по заетост към Областния съвет за развитие, под председателствоно на зам.губернатора Ширин Вели. Обобщените данни изнесе Веселка Станчева, гл.експерт в Бюрото по труда в Шумен.
12% от работодателите са обявили, че възнамеряват да наемат нов персонал през следващите 6 месеца. Дали са отговори и в по-дългосрочен план 3-5 г. Ще бъдат нужни специалисти с висше образование по машинно инженерство - 410 души, по администрация и управление - 384, по икономика - 327, архитектура - 170, по право - 152-ма. Ще има интерес и към кадри със средно образование в сферата на строителството, търговията, растениевъдство и животновъдство.

"Фирмите предпочитат да наемат квалифицирани работници. Не можем да им задоволим интереса. От една страна, безработицата всеки месец намалява, но от друга в бюрата по труда остават хора неквалифицирани, с ниско образование. На тях ще трябва да обърнем внимание", коментира моментното състояние на пазара на труда Божидар Михайлов от Агенцията по заетостта във Варна. Резултатите от анкетата ще бъдат предоставени на Министерството на образованието и трябва да послужат за ориентир на училищата какви са очакванията на бизнеса.
 
 


Прочетете също
Top