Шумен  -2 °CНеделя, 10- ти Декември
USD  1.81482 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Наградиха ученици, творили за българските евреи

Наградиха ученици, творили за българските евреи Източник: Снимка: infoshumen.info

Шумен

В Шумен бяха наградени победители от цялата страна, участвали в Националния ученически конкурс за изследователски проекти „Места и памет“. Тази година той е посветен на 75 г. от спасяването на българските евреи, а учениците са издирвали свидетелства за участието им във войните за национално обединение и съдбата им в годините на Холокоста. 952 са българските евреи, убити по време на Балканската и на Първата световна война.
Победители в конкурса са проектите на екип от СУ „Христо Смирненски“, с. Черноочене, Кърджали и екипът на СУ „Любен Каравелов“-Варна. Вторият призьор е бил подкрепен от шуменски консултанти - преподавателят в ШУ "Еп. Константин Преславски" проф.Росица Ангелова-Георгиева и възпитаникът на ВУЗ-а Радослав Желев от Варна, завършил "български език и история".

На второ място са екипът на ПГЕМП „Христо Ботев“, Перник и екипът на СУ „Братя Миладинови“-Пловдив.
На трето място са Йоан Генчев Генчев от 91 НЕГ „Проф. Константин Гълъбов“-София и Михаела Михайлова от литературния клуб "Кръстьо Пишурка“ при НЧ „Постоянство 1856“ - Лом.
Всички отличени получиха от зам.министъра на образованието Таня Михайлова дипломи, парична награда и публикация за Първата световна война.

Кметът на Шумен Любомир Христов бе гост на церемонията и поздрави най-добрите за усърдната им работа, като подчерта, че сред загиналите за България има хора от различни етноси, защото отечеството е за всички, независимо от етнос и религия. Пред младите хора в залата той разказа, че сред хората, които активно защитават евреите по време на събитията през Втората световна война, са председателят на Писателския съюз – шуменецът Стилиян Чилингиров, Методи Попов, професор по биология и антропология, който също е от нашия град, шуменските депутати, общественици и обикновени хора. Когато Германия забранява музиката на нашия съгражданин Панчо Владигеров, софийски съд потвърждава неговия арийски произход, за да може тя да звучи в България и по света.
 
 


Прочетете също
Top