Шумен  17 °CСряда, 24- ти Април
USD  1.83027 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Наградиха полицаи, разпознавали дрогирани по погледа

Наградиха полицаи, разпознавали дрогирани по погледа Източник: Снимка ОД на МВР-Шумен

Шумен

Полицаите от "Охранителна полиция" в Шумен Константин Димчев и Стефан Станков заслужиха призове "Джовани Фалконе" /на името на емблематичен италиански магистрат/ за последователната си работа срещу притежанието и употребата на наркотици. Отличията бяха връчени във вторник на 10-та юбилейна церемония в Благоевград. Получават ги полицаи и магистрати, пример с работата си.
През 2018 година отличеният шуменски полицейски тандем е установил и задържал над 30 души, които държат или разпространяват дрога. Престъпленията са разкрити по време на патрулиране в различни райони на Шумен, за които отговарят. Димчев работи в системата на МВР от 12 години, а Станков от шест. Казват, че познават добре контингента, който „залита“ по дрога. Споделят, че се доверяват на силната си интуиция, когато извършват проверки. „За толкова години работа на улицата съм се научил да разпознавам хората, които са употребили наркотици само по погледа. За огромно съжаление все по-често са случаите, когато установяваме ученици в 7 - 8 клас, които или притежават или употребяват наркотични вещества или техни аналози“, обяснява Димчев.
Стефан Станков допълва, че сред тези, които срещат на улицата най-страшни са хората, които употребяват т.нар. „чай за пушене“. „Те са изключително опасни, неконтролируеми и често агресията им е насочена към най-близките хора. Не изпускаме нито един момент, в който да им обясняваме за вредата, даваме им примери за хора, които са се лекували в психиатрични болници и такива, които са посягали на родителите си. За съжаление има и случай на смърт в Шумен“, разказва Станков.Колегата му Константин споделя, че когато задържат непълнолетен за притежание на наркотични вещества е трудно да се обясни на родителите защо детето им ще бъде задържано. „В повечето случаи те не знаят с какво се занимава, в такава ситуация се чувствам изключително неловко. Считам, че родителите трябва да намират повече време и да наблюдават поведението на децата си. Често ни споделят, че посягат към дрогата в трудни за тях моменти. Други го правят за да бъдат модерни или от притеснение, че ако не пушат „чай“ или марихуана ще ги отхвърлят от компанията", допълва той.
През 2018 г. в Шуменско са разкрити 85 престъпления, свързани с наркотици - разбити са 4 оранжерии за отглеждане на марихуана, хванати са 49 шофьори след употреба на дрога. Всички останали са дребни и едри притежатели и разпространители, имали лошия късмет да попаднат на улицата на бдителни ченгета.
 
 


Прочетете също
Top