Шумен  15 °CСъбота, 6- ти Юни
USD  1.72624 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Надраха икони по платото, доц.Кулев ще ги възроди

Надраха икони по платото, доц.Кулев ще ги възроди Източник: Снимка: Фейсбук и infoshumen.info

Шумен

Неизвестна ръка е опитала да заличи образите на Божията майка и Младенеца от иконата Св.Богородица Умиление на Шуменското плато. Вандалският акт е на дни и е осъдителен. Иконата е нарисувана върху камък по пътеката към пещера Солумара. От няколко години туристите се прехласват по нея, снимат я, споделят я в социалните мрежи и от сърце поздравяват за инициативата създателят доц.Валентин Кулев. Непонятно е кой би дръзнал да чегърта светиня, пред която хората изричат съкровени молитви, някои палят свещи за здраве, трети оставят монети...

"От глупост е сторено. Ще я изчистя до основи и ще я нарисувам отново", категоричен бе зографът пред Инфо Шумен. Болно му е, че е повредена и втората икона на платото - Богородица Удигидрия. Тя пък е с "извадено" око. И нея обещава да прерисува. Творецът винаги има сили и вдъхновение да бори лошото.
Зарича се да намери време през летните месеци, когато е сухо и подходящо за рисуване, защото знае, че шуменци обичат неговите Богородици. "Има отклик от страна на хората, те имат нужда от това нещо", казва създателят на вяра под открито небе.
 
 


Прочетете също
Top