Шумен  17 °CПон, 27- ми Май
USD  1.80377 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Над 200 на протест за по-високи пенсии

Над 200 на протест за по-високи пенсии Източник: Снимка: infoshumen.info

Шумен

Повече от 200 души излязоха днес на протест в Шумен с искане за справедливо преизчисляване на пенсиите. Възрастните настояват за преизчисляване на възнагражденията им преди окончателното гласуване на бюджета за 2020 година и предлагат базата за новия размер да бъде средният осигурителен доход от 2018 г.

Протест ще има и в понеделник, а ако не се вземат мерки, недоволството на пенсионерите може да стане безсрочно.
Решение за стъпаловидни протести в цялата страна беше взето по време на Национална кръгла маса в Шумен миналата седмица, припомни Анка Янкова, председател на "Съюз на пенсионерите 2004".
Пред протестиращите в присъствие на областния управител проф.Стефан Желев тя изчете петиция до Народното събрание, Министерски съвет и още отговорни институции с искане: "Включете към Бюджет 2020-та финансови средства и преизчислете всички пенсии на възрастни хора с трудов стаж със средния осигурителен доход от предходната година! Това искане е жизнена необходимост за възрастните хора. Иначе нашите протести ще станат бесрочни". Пенсионерите коментират, че обещаното 6,7% индексиране на пенсиите от 1 юли 2020 г. е реално 3,3% и то ще бъде предварително стопено с ръста на цените и услугите. 
Настояват, че има противопоставяне на една група пенсионери на други. Съотношението между стари / нови пенсии на хора, работили една и съща професия, е 1:2 и повече.

Само днес за по-малко от два часа в Шумен са събрани над 500 подписа на възрастни и млади, казаха организаторите. Подписката продължава пред Областната управа.
 
 
 


Прочетете също
Шумен 24.05.2024 г. 14:15:58 ч.
Top