Шумен  26 °CСъбота, 20- ти Юли
USD  1.79599 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Над 150 гайдари ще свирят на XXII Национален конкурс „Вълшебни ритми” в Нови пазар

Над 150 гайдари ще свирят на XXII Национален конкурс „Вълшебни ритми” в Нови пазар Източник: НЧ “Христо Ботев-1872”-Нови пазар

Култура

Над 150 гайдари пристигат в Нови пазар за участие в XXII Национален конкурс за гайдари и инструментални камерни състави „Вълшебни ритми” 2024. Това съобщиха от НЧ „Христо Ботев-1872”-Нови пазар. Конкурсът ще се проведе в периода 14-16 юни, а участниците в него ще са от Нови пазар, Шумен, Добрич, Варна, Девня, Провадия, Долни чифлик, Дулово, Плевен, Пловдив, Стара Загора, Горна Оряховица, Котел, Несебър, Бургас, Лясковец и с. Константиново.
Събитието ще бъда открито тържествено от 14.00 на 14 юни, петък. В първия конкурсен ден гостите на конкурса ще се насладят на изпълненията на участниците от I група и концерт на Красимир Панчев. Във втория конкурсен ден, 15 юни, са изпълненията на II и III група, както и дефиле на участниците в конкурса. На 16 юни, неделя, от 9.00 ч. е началото на конкурсната програма на индивидуалните изпълнители от IV и V група. От 10.00 ч. е участието на каба гайди, камерните състави и оркестри, и инструментални камерни състави с битови народни инструменти. От 13.00 ч. ще се проведе награждаването на лауреатите, следвано от гала-концерт и закриване на конкурса.
Целта на конкурса е да издирва и популяризира нови, талантливи дарования, посветили се на фолклорното изпълнителско изкуство, да стимулира високо професионално майсторство и художествен вкус; да стане средище за обмяна на новаторски методики в съвременното обучение на фолклорни изпълнители.
Събитието е с финансовата подкрепа на Министерството на културата и под патронажа на кмета на община Нови пазар.
Инфо Шумен
 
 


Прочетете също
Top