Шумен  16 °CПон, 27- ми Юни
USD  1.85845 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Млади таланти от цялата страна ще участват в конкурса „Децата на България пеят, танцуват, рисуват“

Млади таланти от цялата страна ще участват в конкурса „Децата на България пеят, танцуват, рисуват“ Източник: Община Шумен

Култура

Седмото издание на Националния конкурс „Децата на България пеят, танцуват, рисуват“ ще се проведе на 4 и 5 юни в Шумен. Оранизатори на конкурса са Община Шумен и СУ „Сава Доброплодни“ с подкрепата на Училищното настоятелство към учебното заведение. Програмата на събитието представиха пред журналисти директорът на СУ „Сава Доброплодни“ Албена Неделчева, Борис Иванов, хореограф, Димитричка Илиева, учител по народно пеене и Ивелин Митев, председател на училищното настоятелство.
„Очаква се в конкурса да се включат около 500 деца и ученици от цяла България. Към момента заявки за участие са подадени от Шумен, Стара Загора, Горна Оряховица, Варна, Търговище, Разград и други градове на страната“, каза Албена Неделчева. Тя допълни, че записванията продължават до 26 май и затова е все още рано да се каже колко ще са участниците през тази година. Те ще се състезават в разделите – музика (класическа, народна и популярна), визуални изкуства (изобразително изкуство и дигитална рисунка) и надиграване.
В раздел „Визуални изкуства“ новото тази година е възможността за изява с дигитална рисунка, като темата е „Изкуството около нас“. В направление „Изобразително изкуство“ до момента за участие са получени 80 рисунки. В раздел „Надиграване“ към момента заявки за участие са подадени от 15 танцови състава. В раздел „Музика“ участниците ще имат възможност да се изявят в три направления – класическа музика, народна музика и популярна музика.
Откриването е на 4 юни (събота) от 11.30 часа в двора на СУ „Сава Доброплодни“. Конкурсът ще се проведе на различни места в Шумен: НЧ „Тодор Петков 1963“ – раздел „Надиграване“, Актова зала на ПЕГ „Н. Й. Вапцаров“ – направление „Популярна музика“, двор на СУ „Сава Доброплодни“ и класни стаи на училището – направление „Народна музика“, музеен комплекс „Панчо Владигеров“ – направление „Класическа музика“.
6 журиращи екипа ще определят носителите на наградите. Председател на журито в направление „популярна музика“ ще бъде известната певица Теди Кацарова. В направление „класическа музика“ – Веселинка Иванова, пианист и преподавател в Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“ в Русе. В направление „народна музика“ председател ще бъде проф. д-р Светла Станилова, преподавател в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив, а в раздел „надиграване“ – хореографът Красимир Савов. В направление „изобразително изкуство“ председател на журито ще бъде Теменуга Христова от ЦПЛР-ОДК в Шумен, а в направление „дигитална рисунка“ – доц. д-р Красимир Харизанов, преподавател в ШУ „Еп. Константин Преславски“.
Във всички раздели и направления ще бъдат присъдени първа, втора и трета награди. Ще бъдат връчени и специални отличия – награда на кмета на Община Шумен, награда за най-малък участник, за откритие на конкурса и други. Ще бъдат отличени и класиралите се на четвърто, пето и шесто място.
Инфо Шумен
 
 


Прочетете също
Top