Шумен  29 °CСъбота, 24- ти Август
USD  1.76758 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи youtube facebook twitter

Митрополит Йоан идва за масово кръщене в Голямата базилика

Митрополит Йоан идва за масово кръщене в Голямата базилика Източник: Снимка: infoshumen.info

Област

Масово кръщене предстои в Голямата базилика в старата столица Плиска на 1 май срещу деня на Св.Цар Борис I Покръстителя. За шеста поредна година продължава традицията и ритуалът ще бъде извършен от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и свещеници от региона. Това съобщават от Община Каспичан, която е инициатор за светото тайнство на святото за българите място.
Няма граници за възрастта, но ограничен брой кръщелници с техните свидетели пред Бог, близките и роднините може да побере храмът. Затова кандидат-кръщелници или техните родители трябва да заявят желанието си в кметството предварително, също и да представят копия от акта за раждане и кръщелното на кръстника най-късно до 25 април. Таксата за ритуала е 60 лева, както и миналата година.
Тогава в Голямата базилика в християнството бяха въведени 13 деца, а някои фамилии дойдоха за вярата чак от София в първата българска столица Плиска. Всички кръстени в Голямата базилика получават като дар медальон Плисковската розета от кмета на Каспичан Милена Недева. От старта на прекрасната инициатива за масови кръщенета близо 70 малки и големи християни са кръстени в Голямата базилика.
За повече информация от общината обявяват телефон 05351/74-74.


Прочетете също
Top