Шумен  9 °CСряда, 14- ти Април
USD  1.63476 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Министър Вълчев откри два STEM центъра в Шумен

Министър Вълчев откри два STEM центъра в Шумен Източник: Община Шумен

Шумен

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев откри STEM център в СУ „Йоан Екзарх Български“ в Шумен. Кметът Любомир Христов, областният управител Стефан Желев и председателят на Общинския съвет Красимир Минчев бяха сред гостите на събитието по-рано днес.

Новият образователен център ще стимулира иновациите в областта на природните науки, на математиката и технологиите. Той е създаден по Националната програма „Изграждане на училищна STEM среда“ на МОН, като целта е да се развиват инициативността, предприемчивостта и уменията за учене. В центъра има изградени три лаборатории, в които младите изследователи ще правят научни експерименти, ще представят своята работа с използването на съвременните технологии, ще  общуват неформално, извън класните стаи, ще имат възможност да разширят уменията си, които са необходими за тяхното развитие на трудовия пазар.

„През миналата година финансирахме изграждането на такива комплекси от кабинети в150 училища, тази година в още 120. Вече имаме 270 училища с модерни STEM центрове. Факт е, че когато учениците са в такава среда, учат много повече и мотивацията им за учене е много по-добра. Това не са просто нови и обзаведени кабинети, това е нов модел на учене, с обучени преподаватели, с иновативни методи на преподаване – нещо, което искаме да се случи в образователната ни система и всички училища да имат такива центрове. Планира ли сме го и ще продължим в тази посока на иновации, за да мотивираме учениците да учат повече особено в природните, математическите дисциплини, технологиите,“ каза при посещението си днес в Шумен министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.
По време на откриването кметът Любомир Христов поздрави учителите и ръководството на училището. „Надявам се, че с изграждането на такива центрове българското училище ще става все по-привлекателно и по-интересно за нашите деца и за младите хора. Не само за учениците, но и за тези, които биха искали да се посветят на учителската професия“, каза кметът. Той припомни, че педагогическият колектив на СУ „Йоан Екзарх Български“ бе отличен с наградата в системата на образованието и науката за 2020-та година, а Марияна Димитрова – със специалната награда като зам.-директор по учебната дейност в училището. „Нека учениците и техните успехи да бъдат вашето истинско вдъхновение в работата“, добави още Христов.

По-късно министър Красимир Вълчев посети и наскоро обновеното по ОП „Региони в растеж“ СУ Трайко Симеонов, където работят във вече изградените по иновативни проекти на училището STEМ центрове. Кметът припомни, че в това училище беше реновиран един от най-големите обекти в общината в сферата на образованието. „Основният ремонт на сградата е на стойност близо 4 500 000 лева и се превърна в една от най-модерните в града,“  каза Христов.
В училището са изградени различни учебни пространства, където учениците имат възможност да разгърнат своето въображение и умения. Класни стаи са преобразувани в работилница с четири зони за „правене“ на дигитални технологии, „обучение чрез опит“, „учене чрез правене“ и “учене чрез игра”.  В „работилницата“ се съчетава присъствено и дистанционно обучение по природно разнообразие, човек и здравословен начин на живот, национално и културно наследство, моделиране и измерване, професии, конструкции и модели, създаване на прототипи с 3D принтер. Идеята на този проект е училището да изпълни основната си задача, а именно да насърчи всеки ученик да открие и изяви собствената си уникалност, да се утвърди в училищната общност, а на по-късен етап това да му помогне да се справи в живота.

„Базата е прекрасна, поздравления за общината и за кмета, защото този мащабен ремонт е тяхно дело. Поздравление и за училищния колектив. Това, което видях, е много креативност, иновативност, желание да направят нещата различно. Това е начинът да ги мотивираме да учат и да посещават училище. Бих искал да отбележа и активната работа по обхващането и задържането на децата от малцинствените групи. Това е начинът да живеем в общество, в което има по-малко изключени от образователната система, от пазара на труда и да постигнем желаната интеграция. Насърчаваме училищата да работят в мрежи, в партньорства с други училища и НПО, защото така взаимно се провокират, взаимно се учат и постигат по-добри резултати, както се вижда тук“, обобщи видяното след посещението си в СУ „Трайко Симеонов“ министър Вълчев.
Инфо Шумен 
 
 


Прочетете също
Top