Шумен  25 °CСряда, 19- ти Юни
USD  1.82532 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Местим стрелките и как да пестим тока

Местим стрелките и как да пестим тока Източник: Снимка: infoshumen.info

Обяви

В неделя, 31 март, в 03:00 часа преместваме стрелките на часовниците с един час напред. Това автоматично измества часовете за отчитане на нощната тарифа на електромерите – от 22:00 ч. до 6:00 ч. през зимата, сега те се променят на 23:00 ч. до 7:00 ч., съобщават загрижени за абонатите си от Енерго-Про.
Цената на нощната енергия е почти наполовина спрямо дневната и е препоръчително използването й с цел намаляване на сметките за електроенергия.
В тази връзка Еенрго-Про припоня някои начини за пестене на ток, които в дългосрочен план биха дали съществено отражение върху сметките за ток:
*Поставяйте хладилника на добре защитено от директно слънчево греене място и далеч от излъчващи топлина уреди, за да не се повишава разходът му на електроенергия.
*В хладилника не поставяйте топла храна, а изчаквайте охлаждането й до стайна температура. Същото се отнася и за фризера.
*Поддържайте доказано оптимална температура от около +5 градуса за хладилната и -18 за фризерната част. По-ниски температури за съхранение на храната не са необходими и генерират излишен разход на електроенергия.
*При готвене използвайте котлон с диаметър, съразмерен с големината на съда.
*Използвайте удълженото отдаване на топлина от котлона няколко минути след изключването му.
*Гответе в съдове с капак, който съхранява топлината и предотвратява излишното й отдаване.
*Изключвайте фурната десетина минути преди готовността на ястието и не я отваряйте без нужда.
*Включвайте бойлера, пералнята, съдомиялната, сушилнята на нощен режим на работа, за да използвате тарифата с по-ниски цени.
 
 
 


Прочетете също
Top