Шумен  17 °CПон, 27- ми Май
USD  1.80377 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Малки творци заслужиха над 40 награди от фолклорен фестивал /ВИДЕО/

Малки творци заслужиха над 40 награди от фолклорен фестивал /ВИДЕО/ Източник: Снимка: infoshumen.info

Видео

Повече от 440 децата от 26 детски градини се надпяваха, надиграваха и представяха народни обичаи в Шестият фолклорен конкурс „Да съхраним традициите“ в Шумен. От тази година той е национален и привлече вниманието на педагози и деца не само от Шумен, а и от Велики Преслав, Нови Пазар, Варна, Ямбол, Сливен, Нова Загора, от селата Дибич, Ивански, Вълнари и Салманово. "Всички състави показаха много добра подготовка, удовлетворени сме от празника, който заедно създадохме. Много висока е оценката и на компетентното жури", каза Мима Желева, директор на ДГ "Слънце"-Шумен, организатор на фолклорната фиеста. Конкурсът е част от инициативите за честване на 130 г. предучилищно образование в Шумен.

Повече от 40 са наградените детски състави и индивидуални участници. В категорията за народни обичаи Първа награда и Голямата награда на кмета на Шумен Любомир Христов печели шуменската ДГ "Звънче" с пресъздаване на "Гергьовден". Второ място е за ДГ "Светулка" с ритуала "Ерменлия" /обичай от Странджа/. Трето място е за ДГ "Слънце" с "Момински пролетен буенек".
16 танцови състава се надиграваха на сцената на "Младежкия дом" в четвъртък, а големите призьори сега са разпределени в две категории. За перфектна работа на хореографите Голямата награда на кмета на Шумен отива при ДГ "Космонавт" и благодарностите са за доц. Катя Кайрякова и Антон Марков. Първа награда печели ДГ "Смехорани" за хореографията на Боряна Колева, ДГ "Изворче" с "Шопски танц" и хореограф Виктория Русева са втори, третото място е за ДГ "Конче вихрогонче" и "Родписки танц" на Димитрина Узунова.
Във втория раздел журито е отличило работата на учители по музика и там първо място е за ДГ "Светулка" с ръководител Боряна Стефанова, втори е съставът на "Пчелица" с ръководител Светла Петева, а трети са децата от ДГ "Ален Мак" в с.Вълнари, община Никола Козлево.
За първи път тази година на сцената на фестивала се изявявиха и малки певци от забавачките. В категорията "фолклорно пеене" Голямата награда на зам.кмета по култура Найден Косев е за Никол Михалик от Нова Загора. Първо място е за Натали Борисова от ДГ "Светулка", Николея Лазарова от "Пчелица" е втора, а третото място е за Йоанна Лазарова от ДГ "Маргаритка"-Варна.
Десетки малки таланти се изявиха и с рисунки, ритуални маски, пана и затрудниха журито да избере от доброто най-добро. Изложбата и наградените може да видите в ДГ "Слънце".
Всички участници във фолклорната надпревара получиха грамоти и плакети на греещия и усмихнат символ на детската градина организатор.
Вижте видеото с танца "Български ритми" на ДГ "Космонавт", заслужил приза на кмета:

Видео: 
 


Прочетете също
Шумен 24.05.2024 г. 14:15:58 ч.
Top