Шумен  32 °CЧетв, 21- ви Септ.
USD  1.80961 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Майстори на късите филми ще се съберат отново на фестивал

Майстори на късите филми ще се съберат отново на фестивал Източник: Снимка: НЧ ”Добри Войников-1856”

Шумен

Майстори на късите филми заснети с мобилни устройства, могат да участват в четвъртото издание на фестивала ”Кино в длан”. Организатори на фестивала са НЧ ”Добри Войников-1856” и киноклуб ”Мадарски конник”. До 28 февруари 2019 организаторите очакват новите кандидати за нарасналия награден фонд на единственият подобен конкурс в нашата страна. Регламентът на фестивала не поставя никакви жанрови или тематични ограничения, а двете единствени условия са техническото средство за заснемане на филма (мобилен телефон или таблет) и продължителност до 5 минути.  Регистрацията за участие във фестивала се осъществява на mkino.org, където се качват и видео файловете. Към големите партньори на фестивала освен община Шумен и Теленор-България се присъединява и  Huawey – производител № 1 на електроника в областта на комуникациите и водеща компания за приложение на изкуствен интелект в мобилните устройства.
Три години след началото фестивалът е дал екран за повече от 250 филма, станал е повод за стотици журналистически публикации, десетки хиляди мнения и коментари на зрители и участници. Миналата година голямата награда на фестивала спечели филма ”Animare” /”Да вдъхнеш живот”/. Автори на филма-победител, заснет с мобилно устройство са Димана Братанова, Стефан Войводов, Мая Желязкова, Камелия Марковска и Ваня Данчева – студенти в Нов български университет. Това е единственият кинофестивал в България , в който публиката пряко може да измери своята преценка с критериите на журито. Всички представени филми са достъпни за желаещите да ги гледат и обсъждат на страницата на фестивала в интернет (ww.mkino.org.) или във фейсбук. Съществува и форум, където зрители и участници коментират всеки новопостъпил филм. При определянето на наградите журито аргументира публично решението си за всеки отличен филм. Преди официалното награждаване в Шумен се провежда творчески разговор между членовете на журито и създателите на наградените продукции. На него се обсъждат постиженията и пропуските на предложените филми, изказват се препоръки, авторите получават „на живо“ оценка за своята работа и стимул да продължат да се занимават с филмово творчество.
С всяко издание на фестивала профилът на неговите участници става все по-разнообразен – като възраст, професия, филмови интереси. Непрекъснато се разширява и географията на заявените филми, която обхваща все повече страни от Европа и света. Те са създадени от хора, които най-често нямат професионално филмово образование, но демонстират високи технически и творчески умения. Със своите истории те се обръщат към най-широка публика като съчетават високо равнище на реализацията със силно емоционално въздействие.
По традиция фестивалът връчва голямата награда на община Шумен, както и награди за най-добър игрален, документален и анимационен филм, за най-добра кинематографична реализация на социална тема, за най-добър млад автор и за иновативно използване на видеотехнологиите. Всяка година се определят и допълнителни награди от специалните партньори на фестивала – университети, банки, телекомуникационни компании и други спонсори на независимото филмово изкуство. В крайна сметка най-важното постижение на фестивала е именно събуждане на желанието да създаваш, да се изразяваш със средствата на киното. В това е и смисълът на съвременното българско читалище: да създаде условия връзката на модерната епоха със стремежа към собствено творчество.
"Кино в длан" очаква Вашите нови филми!


 
 
 


Прочетете също
Top