Шумен  26 °CСъбота, 20- ти Юли
USD  1.79599 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Майстори на късите филми ще се съберат отново на фестивал

Майстори на късите филми ще се съберат отново на фестивал Източник: Снимка: НЧ ”Добри Войников-1856”

Шумен

Майстори на късите филми заснети с мобилни устройства, могат да участват в четвъртото издание на фестивала ”Кино в длан”. Организатори на фестивала са НЧ ”Добри Войников-1856” и киноклуб ”Мадарски конник”. До 28 февруари 2019 организаторите очакват новите кандидати за нарасналия награден фонд на единственият подобен конкурс в нашата страна. Регламентът на фестивала не поставя никакви жанрови или тематични ограничения, а двете единствени условия са техническото средство за заснемане на филма (мобилен телефон или таблет) и продължителност до 5 минути.  Регистрацията за участие във фестивала се осъществява на mkino.org, където се качват и видео файловете. Към големите партньори на фестивала освен община Шумен и Теленор-България се присъединява и  Huawey – производител № 1 на електроника в областта на комуникациите и водеща компания за приложение на изкуствен интелект в мобилните устройства.
Три години след началото фестивалът е дал екран за повече от 250 филма, станал е повод за стотици журналистически публикации, десетки хиляди мнения и коментари на зрители и участници. Миналата година голямата награда на фестивала спечели филма ”Animare” /”Да вдъхнеш живот”/. Автори на филма-победител, заснет с мобилно устройство са Димана Братанова, Стефан Войводов, Мая Желязкова, Камелия Марковска и Ваня Данчева – студенти в Нов български университет. Това е единственият кинофестивал в България , в който публиката пряко може да измери своята преценка с критериите на журито. Всички представени филми са достъпни за желаещите да ги гледат и обсъждат на страницата на фестивала в интернет (ww.mkino.org.) или във фейсбук. Съществува и форум, където зрители и участници коментират всеки новопостъпил филм. При определянето на наградите журито аргументира публично решението си за всеки отличен филм. Преди официалното награждаване в Шумен се провежда творчески разговор между членовете на журито и създателите на наградените продукции. На него се обсъждат постиженията и пропуските на предложените филми, изказват се препоръки, авторите получават „на живо“ оценка за своята работа и стимул да продължат да се занимават с филмово творчество.
С всяко издание на фестивала профилът на неговите участници става все по-разнообразен – като възраст, професия, филмови интереси. Непрекъснато се разширява и географията на заявените филми, която обхваща все повече страни от Европа и света. Те са създадени от хора, които най-често нямат професионално филмово образование, но демонстират високи технически и творчески умения. Със своите истории те се обръщат към най-широка публика като съчетават високо равнище на реализацията със силно емоционално въздействие.
По традиция фестивалът връчва голямата награда на община Шумен, както и награди за най-добър игрален, документален и анимационен филм, за най-добра кинематографична реализация на социална тема, за най-добър млад автор и за иновативно използване на видеотехнологиите. Всяка година се определят и допълнителни награди от специалните партньори на фестивала – университети, банки, телекомуникационни компании и други спонсори на независимото филмово изкуство. В крайна сметка най-важното постижение на фестивала е именно събуждане на желанието да създаваш, да се изразяваш със средствата на киното. В това е и смисълът на съвременното българско читалище: да създаде условия връзката на модерната епоха със стремежа към собствено творчество.
"Кино в длан" очаква Вашите нови филми!


 
 
 


Прочетете също
Top