Шумен  15 °CСъбота, 6- ти Юни
USD  1.72624 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Ловът стартира с проверки за изрядност

Ловът стартира с проверки за изрядност Източник: Снимка: ОДМВР-Шумен

Област

Дългоочакваният лов на дива свиня стартира в ранни зори днес с проверки за изрядността на ловците. Полицейски служители от ОДМВР-Шумен направиха първа инспекция на дружинката в село Драгоево в местността  "Средуръта". Предупредиха, че ловният сезон приключва на 28 февруари и до тогава ловците системно ще бъдат проверявани от служители на МВР и РДГ.
Униформените осъществяват контрол по пренасянето на оръжието, обръщат внимание за безопасно боравене с него и стрелба само по цел, която е ясно видима. Следят и дали се спазва забраната за носене и ползване на пушки след употреба на алкохол, наркотични и упойващи вещества. 

Проверка на членска карта, заверен билет за лов за настоящата година и инструктаж за безопасност - така започна първият излет за ловците в Драгоево. Полицай Марин Савов прегледа разрешителните и проследи как авджите пренасят оръжията си. Според нормативните изисквания, пушката трябва да е затворена в транспортен куфар или калъф със заключващо устройство на спусъка. Савов обърна внимание и на правилата за безопасност и противопожарните изисквания при провеждане на лов. На 30 г. е най-младият ловец в дружинката, в която членуват 70 души, а на 68 г. е доайенът.

От полицията съобщават, че са проведени инструктажи с ръководителите на ловните сдружения, като е обърнато внимание да се спазват правилата за безопасност при боравене с оръжие и боеприпаси. "Надяваме се на отговорно отношение, за да приключи сезонът без инциденти", каза директорът на ОДМВР-Шумен ст.комисар Ялчън Расим.
Във връзка с необходимостта от превенция за ограничаване разпространението на болестта Африканска чума по свинете, ловът трябва да се провежда при стриктно изпълнение на мерки за биосигурност и дезинфекция. Ловците знаят, че трябва, ако установят умрели диви свине или с нетипично поведение, да подадат сигнал към компетентните служби.
През м.г. по време на ловни излети са проверени 269 ловци, нарушения не са открити. 3 212 са ловците, които се водят на отчет в сектор "КОС" към ОДМВР- Шумен. Общият брой огнестрелно оръжие към 30 юни е 7 123, от което 5 578 броя е за ловни цели, а 1 545 са оръжията на юридически лица и еднолични търговци, придобити за служебни и граждански цели.
 
 


Прочетете също
Top